Дишаща боя за стени

В последно време наблюдаваме много спекулации с различни маркетингови термини. Те често звучат объркващо и неразбираемо за клиента. В тази статия ще ви обясним какво означава понятието дишаща боя за стени и какви предимства и недостатъци носи такава боя за стени във вашето жилищно пространство.

Може ли един цвят на стената наистина да диша?

Започваме с ясно изявление. Няма боя за стена, която да диша! Когато дишате, поемате кислород (O2) от въздуха и издишвате въглероден диоксид (CO2). Няма боя за стени, която да повтори този процес. Дърветата, например, правят обратното: те абсорбират въглероден диоксид (CO2) и в замяна произвеждат кислород (O2). Но никоя боя или цвят също НЕ прави това.

Терминът „дишаща боя за стени“ е метафора. Дишащата боя за стени не е нищо друго освен боя за стени, която е отворена за дифузия. Принципът е много прост: фини микро капчици вода под формата на влага от въздуха могат да проникнат в боята. Тези микро капчици вода се движат между мазилката и въздуха в помещението. Винаги се търси баланс на влага. През нощта този процес протича от вътрешността към стената. През деня обаче от стената към интериора, защото осигуряваме правилна циркулация на въздуха (през прозорци и врати) и това намалява влажността в интериора.

Дишащата боя за стени е слоят с дебелина около 50 микрометър (µm) между стенната мазилка и въздуха в помещението, който насърчава обмена на влага във въздуха или може също да има блокиращ ефект.

Какви са предимствата и недостатъците на дишащата и паропропусклива боя за стени?

Със сигурност е правилно да се каже, че дифузионно пропускливите бои за стени осигуряват много по-добър вътрешен климат от недишащите бои за стени. Ключовата дума тук е регулиране на влагата. Самата боя не може да абсорбира никаква или много малко влага. Паропропускливата боя за стени обаче може да насърчи обмена на въздух между мазилката на стената и помещението. Ако този обмен се извърши правилно, не може да се образува конденз върху повърхността на стената и образуването на мухъл се избягва. Дишащата боя за стени е особено важна и абсолютно необходима за екологичните къщи. Това са например изработени от слама или пресовани дървени плоскости, или също направени глина или от гипсова мазилка и гипсови стени.

Недостатъците на дишащите бои за стени всъщност могат да бъдат намерени само в силата на боите. По-голямата част от конвенционалните бои за стени са латексни бои на водна дисперсионна основа. Колкото по-твърда е боята за стена, толкова повече водна дисперсия или акрилат съдържа боята. Това пластмасово свързващо вещество образува твърд слой и предотвратява обмена на влага. Колкото по-твърда и лъскава е боята за стени, толкова повече пластични свързващи вещества има и толкова по-слаб или никакъв обмен на влага имаме. За да се избегне този проблем, съвременните екологични бои за стени използват процес на микрокристализация, който може да осигури както здравина, така и отвореност на порите.

Колко струва една паропропусклива боя за стени от най-високо качество?

Тук правим ясно изявление. Боите с екологично качество не струват повече от конвенционалните висококачествени бои за стени, но в същото време носите вкъщи всички устойчиви, екологични и здравословни ползи.

Какво друго трябва да вземе предвид при избора на боя за стени?

Минералните бои за стени като Фарново, силикатните бои и варовите бои получават окончателната си здравина на базата на микрокристализация. Глинените бои, от друга страна, просто изсъхват и следователно не могат да постигнат силата на модерна боя за стени без армиране. Тъй като паропропускливата боя за стени трябва да издържи на хиляди цикли на влага през деня и нощта, постоянната здравина е от голямо значение в допълнение към паропропускливостта. Ако това не е така, боята лесно ще се изтрие от стената в рамките на няколко седмици или месеци. При екологична боя Farnovo това е невъзможно!

Статията е вдъхновена от ДПМ Машел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

YouTube
Instagram
Tiktok