Историята на екологичния интериорен дизайн

Вдъхновение от ДПМ Машел.

Мода или желание за хармония с природата? Какво представлява екологичният дизайн и защо той става все по-популярен с всяка изминала година? Ето едно кратко обобщение на историята на екологичния интериорен дизайн. В началото на 20 век идеята възникна за първи път, за да внесе естествени форми и линии в дизайна на жилищното пространство. Новият тренд се появява в архитектурата и интериорния дизайн, но не като екологичен стил в съвременния му смисъл. Идеята за създаване на хармонични архитектурни форми, които защитават естествената красота на стаята и всекидневната е здраво закотвена в съзнанието на художници, архитекти и потребители.

Съвременният екологичен стил като дизайнерска тенденция активно започва да се развива от 70-те години на 20-ти век. Появата на екологичните подходи при проектирането на помещенията е функция на нарастващите негативни ефекти, които за съжаление хората имат към природата и нарастващите екологични проблеми. В допълнение вредните за здравето интериорни материали като стандартни мазилки, конвенционални бои за стена, подови покрития и др. получават прекалено голямо приложение, заради ниската им себестойност и с времето хората все повече осъзнават необходимостта от използването на екологични материали в дома.

Градската среда и мръсният въздух влияят силно върху здравето на човека. Освен това учените твърдят, че архитектурата на съвременните градове с техните типични сгради и липсата на ярки цветове често е причина за депресия сред жителите на града. В резултат на това не е изненада, че хората се стремят да възпроизведат максимално естествени и природни елементи в дома си.

Какво отличава екологичния дизайн от другите решения за обзавеждане?

Еко стилът, подобно на самата природа, не изисква много и ненужни неща. Следователно, еко интериорите са близки до минимализма по много начини. Най-важната отличителна черта на екологичния дизайн е да се подчертае опазването на околната среда. Това означава да се отчита произхода на суровините, рационалното използване на ресурсите, производствените условия за използваните материали, възможността за лесно изхвърляне, без нуждата от рециклиране. Материалите трябва да са безвредни за здравето. Рециклираните материали и новите енергийно-ефективни технологии са ключът към необходимата ни трансформация. Екологичният дизайн изисква да се избавим от ненужните неща, да спрем процеса на безсмислено потребление и да възстановим връзката с природата.

Важно е да се разбере, че еко стилът не е само интериорен дизайн, а цяла философия. Той е избран от онези, които ценят връзката с природата, екологичен начин на живот и се стремят да сведат до минимум негативните ефекти върху околната среда и да живеят здравословно. В епоха на гъсто населени градове и ускорен темп на живот, екологичният стил създава един оазис на спокойна и естествена естетика в дома. Екологичните материали носят комфорт, уют и красота без щети на вас и природата!

Крачка към екологичния дизайн е използването на екологична и безвредна боя. Farnovo е първата в света екологична интериорна боя за стени произведена без капка вода. Севарекс е официален представител на Фарново за България и Балканския полуостров. Повече информация за важността да това боята да е екологична можете на намерите тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

YouTube
Instagram
Tiktok