Защо е важно боята да е екологична?

Здравейте, приятели!

Днес ще продължим темата за екологичната боя от ново поколение, като ще ви разкажем за предимствата на това да имате еко боя вкъщи или на работното място.

Независимо дали искате да преосмислите и модернизирате дома или офиса си с най-новите тенденции или току-що сте се преместили на ново място, пребоядисването на интериора и е един от най-добрите начини да подчертаете вашия декор, да добавите стойност на имота и да представите вашите отличителни вкусове. Често е изкушаващо да закупите популярни продукти и разпознаваеми марки бои в разнообразна дъга от нюанси. Въпреки че тези традиционни бои ефективно ще трансформират вашето пространство, те също влияят негативно на околната среда и здравето на вашето семейство.

Много домакинства все по-често се замислят за своето въздействие върху околната среда и въглеродния си отпечатък, и избират да преструктурират начина си на живот, за да бъдат по-екологични – от инсталиране на LED крушки и шофиране на хибридни автомобили до надграждане на, до по-енергийно ефективни уреди и намаляване консумацията на енергия.

Един от най-енергоемките и замърсяващи природата браншове е строителната индустрия. Знаете ли че над 50% от вредните въглеродни емисии и над 80% от отпадъците в света са предизвикани от или свързани със строителната индустрия? Но знаете ли, че за разлика от конвенционалните строителни материали, екологичните не само не замърсяват, но и усвояват въглеродни емисии като гарантират висока енерго и топлинна ефективност. Такива екологични традиционни материали, произведени чрез технологии от ново поколение могат да се използват, както за ремонт, така и за цялостна строителна дейност, се простират и до обикновени продукти за ремонтиране на дома, като боята например? Екологичната боя става все по-широко достъпна, като тя е проектирана да бъде по-трайна и устойчива от всякога, революционизирайки начина, по който собствениците на жилища мислят за освежаване на външния вид и усещането на домовете си.

Източник: Canva Pro

Като за начало е редно да отбележим, кои са синонимите на еко боята, за да можете винаги лесно да разбирате, когато се говори за екологична боя. Минерална боя и глинена боя са друг вид наименования на екологичната боя. Може да срещнете наименованието полимерна боя. За нея или така наречената латексна боя е почти невъзможно да изпълни дори и част от изискванията за екологичност, защото съдържа биоциди и консерванти, които са силно токсични.

Та, какво е екологично чиста боя? Когато отворите прясна кутия с боя, нищо не е по-отличително от силната миризма на прясно смесена боя и вихъра от цветове и блясък. Въпреки че тази позната гледка и миризма бележи началото на един вълнуващ нов проект за подобряване на помещенията, тези характеристики се свързват и с бои, съдържащи нездравословни нива на летливи органични химикали (ЛОС). ЛОС са разнообразие от различни химикали, които се отделят от определени твърди вещества и течности, като бои и лакове, и могат да доведат до неблагоприятни рискове за здравето, като лошо качество на въздуха в помещенията, респираторни заболявания и главоболие.

Малко известен факт е, че за да изсъхне цялостно на всяка една боя са необходими цели 28 дни при стандартни условия – 20 градуса в помещението и до 60% влажност на въздуха. Ако тези условия не са изпълнени, то този срок може дори да се увеличи. Това значи, че ако сте боядисали спалнята или хола си например, в рамките на цял месец от боядисването не е препоръчително да спите или прекарвате повече време в тези помещения, защото може да навредите сериозно на здравето си. Конвенционалните производители спестяват тази информация по ред причини. Ако пък сте използвали естествена боя, няма абсолютно никаква пречка веднага след боядисването да спите във въпросното помещение.

Екологичните бои са иновативни продукти, които са специално проектирани да имат нулеви нива на ЛОС, какъвто е и случаят с нашата еко боя Farnovo. Докато традиционните бои често са на полимерна или латексана маслена основа със смес от пластификатори, лепилаемулгатори, втвърдители, пигменти и ускорители на сушене, натуралната боя е нетоксична и е без гореспоменатите компоненти. Екологичната боя е на минерална основа и е от най-високо качество.

Благодарение на развиващите се и по-модерни производствени техники нашите екологични продукти за боядисване са по-ефективни, издръжливи и „зелени“ от всякога. Използвайки минералните пигменти Decoton имате богат избор от нюанси, за да се допълни всеки стил, като същевременно подобрявате цялостно здравето на вашето домакинство и опазвате околната среда.

Източник: AdobeStock

Екологичната боя предлага и редица допълнителни предимства като:

  • Икономични опции – при първоначална проверка, екологосъобразната ни алтернатива на конвенционалната боя може да изглежда по-скъпа от традиционните бои. Въпреки това, наред със своята екологична формула, Farnovo може да се похвали с превъзходно качество в сравнение с продуктите на химична основа. и е Доказано е, че има по-добро запазване на цвета, вискозитет, устойчивост на абразия и покритие на боята от една ръка.
  • Подобрена формула от естествени материали – еко боята ни се произвежда само от натурални екологично съобразени съставки като алуминиеви силикати, калцит, кварц, каолинит, креда, пчелен восък, целулоза, полимерно свързващо вещество и минерални пигменти. В основата на якостта на боята стои процес на микрокристализация, които е гаранция за нейното дълголетие.
  • Минимално въздействие върху околната среда. По време на производството на Фарново не се създават вредни емисии и не се предизвикват отрицателни странични ефекти върху околната среда. Farnovo е първата в света боя, за производството на която не е необходима и капка вода. Екологичните бои значително помагат за намаляване на въглеродния отпечатък и са енергийно ефективни и биоразградими.
  • По-здравословна алтернатива. ЛОС, открити в химическите бои, са активни до пет години след първоначалното нанасяне. Хората, които са постоянно изложени на ЛОС, са изложени на по-висок риск от развитие на респираторни заболявания и рак на белия дроб. Екологичната боя, тъй като е произведена от естествени и екологично чисти съставки е напълно безопасна за всички, които живеят във вашия дом или прекарват време в офиса ви, включително бременни жени, малки деца, възрастни хора или страдащи от астма.
  • Не рискувайте здравето и щастието на вашето семейство, като използвате опасни бои на химическа основа независимо колко лъскава е опаковката и популярна марката. Прочетете етикета от задната страна и ако все още се съмнявате не се колебайте да ни потърсите за консултация. Насладете се на изключителните покрития от пастелни и земни тоналности, като същевременно така помагате за опазването на околната среда с екологично чистата боя за стени Фарново.

1 thoughts on “Защо е важно боята да е екологична?

  1. Pingback: Устойчивото развитие е единственият възможен сценарии за бъдещето - SEVAREX | СЕВАРЕКС - Екологичните строителни материали

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

YouTube
Instagram
Tiktok