Съществува ли идеалната стена?

Перфектната стена не само съществува, но е и важна част от екологичното строителство. Тя трябва да е устойчива, както на външните така на вътрешните климатични условия. За да се случи това, комплектът от компоненти трябва да контролира водата, въздуха и температурата.

В старите времена хората са използвали три материала за тази цел в зависимост от природните дадености на регионите където са живели. Това са камъкът, дървото и глината. В гео-строителната биология елементът на използване на локалните строителни материали се нарича “местна строителна култура“.

Камък. В природата се срещат множество скали (камъни) с различен минерален състав и далеч не всички са подходящи за строителство. Някои от скалите притежават идеалните строителни и изолационни свойства, но с течение на времето камъкът постепенно губи своята привлекателност като строителен материал, поради сложностите при неговото транспортиране, обработване и имплементиране в отделните домове.

  • Основни преимущества – здравина, атмосферна устойчивост, неподатливост на вредители.
  • Основни недостатъци – голямо тегло, наличност, трудоемък за обработка.

Дърво. Дървесината и всички производни на нея строителни материали са най-широко използваният строителен материал в света. Обемите на използваната дървесина глобален мащаб превишават тези дори и на бетона. Дървото се обработва сравнително лесно, широко разпространено е и притежава както структурни, така и топлоизолационни свойства.

  • Основни преимущества – наличност, бърза обработка.
  • Основни недостатъци – ограничено натоварване, податливо на вредители.

Глина. Един от основните повърхностни слоеве на земната кора се състои от глина. Глинестите минерали са многослойни с размер на частиците под 2 микрона и се образуват при разпадането, размиването или изветряването на различни скали. Още от древността глината е широко разпространен строителен материал с уникални характеристики.

  • Основни преимущества – наличност, термо-акумулатор, бърза обработка.
  • Основни недостатъци – ограничено натоварване, обратимо-водоразтворим.

В зависимост от местната строителна култура (тоест наличните материали) голяма част от човечеството  e използвало един, максимум два от тези материали, като на тяхна основа се развиват локалните строителни практики и архитектура. Много рядко в зависимост от обкръжаващата среда са се изграждали строителни традиции в един регион с всичките три строителни компонента. Съчетанието на тези материали е сложно и изисква сериозно познание и търпение. Майсторството на тези региони се е тачело и техните строителни занаяти са били достояние далеко зад границите на техните райони.  

В последствие строителството претърпява бурно и за съжаление не особено качествено развитие до наши дни, когато една стена се облепва с всякакви възможни изолационни материали и полимерни грундове, като се забравят основните принципи и нужди, които стената трябва да изпълнява. Тези нужди се фиксират в четири основни контролни слоя:

  • Слой за контрол на дъжда/снега.
  • Слой за контрол на въздуха.
  • Слой за контрол на парата.
  • Термичен контролен слой.

Когато в миналото хората са строили домовете и сградите от камък, те не са се нуждаели от особена защита, защото камъкът е устойчив и здрав материал, както и отличен проводник на топлина. Поради тази причина зидовете са се правили по 50/60см с цел по-добра изолация. В днешно време когато строим с помощта на стомана или дърво, като основи, трябва добре да ги защитим. Тъй като повечето от неблагоприятните влияния за една сграда идват отвън или от към основата. Затова първото нещо което трябва да решим е каква да ни е носещата конструкцията и структурата на стените.

На илюстрацията, която виждате сме обозначили различните компоненти на една стена, така че тя да е екологична и здравословна, да съхранява нужната температура и да създава максимален комфорт и уют за живущите. С нашите материали, които работят в система не се налага стената ви да е с дебелина от 60см. Нека сега да изброим и назовем номерацията, която виждате:

1.            Кирпичена или варо-конопена (неправилно наричана още конопобетон) стена.
2.            Конопена вата.
3.            Дървесно-фазерен панел.
4.            Армираща мрежа от юта.
5.            Хастарна глинена мазилка.
6.            Финишна глинена шпакловка.
7.            Еко минерална интериорна боя.

1. Кирпичената тухла или варо-конопът (конопо-бетон) са идеалните екологични стени за един дом.

Добрата стара кирпичена тухла се изработва от глина, която се изпича в пещ или суши на слънце, за да се създаде твърд градивен блок. Кухата вътрешност може да е разделена на „клетки“ с „паяжина“, което придава здравина и допълнително способства за изолацията на дома.

Варо-конопът от своя страна е продукт от бъдещето с дълбоки корени в миналото, който осигурява бързо, сухо, безопасно и по-устойчиво строително решение от традиционната блокова зидария, осигурява солиден материал за стени, който е с ясни екологични и икономически ползи.

2. Конопената вата e висококачествен продукт, който можете да изберете при проектирането или ремонта на вашата стена, като замените конвенционалните стиропори, каменна или стъклена вата. Едно от най-значимите предимства на еко изолацията от коноп е как тя реагира на влагата. Конопените влакна са силно влагоабсорбиращи и устойчиви, така че парата преминава през изолацията, а конопените влакна остават стабилни, като поемат, разпределят и отдават влагата, което е изключително добре за всички помещения дори и тези с висока влажност. Конопът действа като филтър, като бавно разсейва влагата, докато тя преминава през него, за да балансира влажността в помещението и да предотврати образуването на конденз, а от там и на мухъл. Повече по темата конопена изолация можете да прочетете тук.

3. Дървесно-фазерен панел. Панелите от дървесни влакна се използват за облицовка на дървени и метални конструкции на вътрешни стени. Подходящ е за сухо строителство, както и за облицовка на тавани и покриви. Малкият формат, както и системата за снаждане осигуряват лесна сглобяемост и гарантират многократно подобряване на шумоизолационните параметри, както допринасят и за влаго и топлорегулацията в помещенията. Една от най-важните характеристики на този тип панел е, че има дишащи свойства и е паропропусклив.

4. Еко армиращата мрежа от юта е идеална за интеграция в топлоизолационни системи, глинени мазилки и шпакловки. Екологично чистата мрежа от юта е невероятно здрава и дълговечна. Тя може да замени всяка конвенционална мрежа за всички приложения. Ютата е растително влакно използвано още от древността, от което се получават едни от най-здравите нишки, които се използват при производството на армиращи мрежи за строителството и ремонтните дейности.

5. Глинената мазилка е смес от глина и пясък, което я прави красива и екологична алтернатива на конвенционалната мазилка. Хастарната глинена мазилка със слама е първият слой, който можем да нанесем на една стена. Тя е класиката за нанасяне на дебели слоеве до 2 см на една ръка, например върху груба зидария, за стенно отопление или за реставрационни работи в стари постройки и исторически сгради. Създава изключителен дизайн и уют.

6. Ако желаете интериорът ви да има модерен вид, можете като следващ слой да нанесете финишна глинена шпакловка. Нейната фина структура улеснява нанасянето на материала на  слой до 3 мм и позволява по-фина обработка на повърхността. Финишната глинена шпаклова се различава визуално от конвенционалните аналози на пазара, като гипс, вар и цимент. Нейната повърхност е жива и заредена с енергия, като същевременно е екологична и пази вас и вашето здраве. Повече за строителната глина можете да прочетете тук.

7. Последният слой, който нанасяме върху стената е вътрешната интериорна боя. Farnovo е екологична, висококачествена минерална боя от следващо поколение, която е сертифицирана от швейцарската фондация Solar Impulse, специализирана в отличаването на ефективни решения. По този начин Farnovo попада в категорията топ 1000 на най-екологични продукта в света.

Farnovo е най-екологичната висококачествена боя в света, за производството на която не е необходима вода и няма никакво замърсяване на околната среда. Фарново е с високо покритие, устойчивост и бързо нанасяне, което значително ще подобри екологичния отпечатък на строителството.

Важно е да се отбележи също, че всяка една боя има процес на цялостно изсъхване от минимум 28 денонощия след нанасянето й. За съжаление в конвенционалните бои съдържат голямо количество химикали, от които се отделят сериозни количества летливи органични съединения (ЛОС), пластификатори, формалдехид, биоциди и други вредни вещества.

През първите седмици докато боятa съхне активно бивате изложени на тези вредни изпарения.  Дори и месеци след боядисването със синтетична боя, когато стените вече са сухи, усещането е различно спрямо това качество което може да имате от минерална боя Farnovo. С всичките си нюанси, минералните пигменти Декотон в комбинация с Фарново ви предлагат естествено и устойчиво разнообразие от цветове, които са изцяло екологични и без никакви химикали.

Източник: claytec.de

Идеалната стена е там където хората зареждат дома с позитивна енергия. За всичко останало ще се погрижат нашите специалисти, които ще ви посъветват по възможно най-обективен начин с цел създаването на вашата еко среда, съобразявайки се с бюджета и изискванията ви.  Можете да се свържете с нас на този линк.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

YouTube
Instagram
Tiktok