Защо да изберем конопена вата?

Здравейте, приятели!

В продължение на нашата рубрика за предимствата на изолацията от коноп, искаме в тази статия да ви разкажем за нашите партньори от HempFlax и защо еко конопът превъзхожда някои от конкурентите си на пазара на изолации.

Компанията HempFlax произвежда висококачествени строителни материали от промишлени конопени влакна. Всички продукти от коноп са гарантирано свободни от вредни вещества, не причиняват никакъв риск от дразнене на кожата и дихателните пътища по време на монтаж и са изключително издръжливи. Продуктите на HempFlax са единствените на пазара от сегмента си, които имат гарантиран сертификат за качество Natural Puls.

Всички строителни материали на нашите партньори от HempFlax използват уникалните изолационни и влагорегулиращи свойства на конопените влакна. Компанията стимулира конопената индустрия и нейните приложения, като продължава да работи за усъвършенстване на методите и оборудване, което ги превръща в един от световните лидери в иновациите и технологиите, и най-голям производител в Европа..

Доказано е, че конопът е чудесен ресурс и суровина, използван при производството на редица стоки – от дрехи, въжета, слънцезащитен крем до изолационни пелени. Индустриалният коноп се отглежда като възобновяем бързо растящ материал.

Източник: Hempflax

В предната ни статия за историята и използването на конопа ви разказахме за различните законови пречки, през които преминава конопа дори в страни като Съединените Американски Щати. Законопроектът за земеделските стопанства на САЩ от 2014 г. позволи на различните щати да адаптират  законодателството си относно отглеждането на индустриален коноп.

Това направи възможно конопа да се използва във все повече на брой строителни проекти. Един от аспектите, който е доказано най-полезен досега, е използването на конопа като естествена изолация.

Ето някои от предимствата на конопа в качеството му на строителен материал:

  • Отрицателен въглероден отпечатък, полезен за околната среда.
  • Силно дишащ строителен материал – създава идеална комфортна и здравословна среда.
  • Регулира температурата и влагата в помещенията.
  • Създава силна изолация – термична и акустична.
  • Леко тегло – изисква по-малко твърди носещи конструкции.
  • Изключително ефективен в „паропропускливи“ строителни конструкции.
  • Не причинява кожни или дихателни проблеми – здравословен при работа.
Източник: Hempflax

Едно от най-значимите предимства на еко изолацията от коноп е как тя реагира на влагата. Конопените влакна са силно дишащи и устойчиви на влага, така че парата преминава през изолацията, а конопените влакна остават стабилни, което е изключително добре за помещения с висока влажност. Конопът действа като филтър за кондензация, като бавно разсейва влагата, докато тя преминава през него, за да балансира влажността в помещението.

Всеки разбиращ от работата си строител ще ви каже, че най-същественото предимство на екологичната изолацията от коноп е, че е много по-приятна за инсталиране от фибростъкло или, минералната вата или целулоза с насипно пълнене. Изолацията от коноп е плътен продукт, като го предлагаме в различни дебелини. Това добавя акустично абсорбиращи свойства.

Основната задача на всяка една изолационна инсталация, е да намали количествата въздух и температура, влизащи и излизащи през стените. Термините, които ни помагат да разберем повече за свойствата на дадена изолация са известни като R-стойност и U-стойност.

Източник: Hempflax

R-стойността измерва термичното съпротивление на изолацията. Колкото по-високо е това число, толкова по-добре изолацията ви ще ограничи загубата на топлина зимата и на охладен въздух лятото. Конопът има R-стойност от около 1.5 на сантиметър дебелина, което е около индустриалния стандарт. Способността на конопа да се компресира е мястото, където инсталирането му се превръща в предимство. 14 сантиметра изолация от коноп може да се монтира между 9 сантиметра шипове, за да се осигури R-стойност от около 20 единици, което е повече от изискването дори за най-студените зони в Северна Европа.

U-стойността измерва топлопреминаването и обратно на R-стойността, колкото по-ниска е тази цифра, толкова по-добре. Конопът има отлична U-стойност от 0,039.

Използването на конопената вата за топлоизолация е сравнително ново за строителната индустрия. Съществуват не малко сравнения между фибростъклото, минерална вата и EPS / XPS. Тук е редно да развенчаем един много важен мит – екологичните изолации не отстъпват по свойства и дълголетие на конвенционалните. Точно обратното, в някой случаи те са дори по-устойчиви. Що се отнася до R и U-стойностите (коефициент на топлопроводимост W/m²K), те са близки до тези на конопа, но съществената разлика се състои в това, че конопът е естествен материал, който не излъчва вредни емисии. Друго важно предимство на конопената изолация е, че тя има способността да разпределя влагата по цялата повърхност на материала. По този начин нямаме концентрация на влага в една точка и изолацията може по естествен начин да регулира влагата в помещенията и способства за термо изолационните свойства на продукта. Материали като фибростъкло или минерална вата поемат кондензат, но нямат способността да го разпределят равномерно, което води до образуването на плесен. За да се избегне този проблем, трябва да се прибегне до инсталиране на допълнителна пароизолация, което не винаги е възможно и оскъпява допълнително строителството.

Източник: Hempflax

Едно от най-значимите предимства на конопа и сламата пред останалите изолационни материали е по отношение на специфичния топлинен коефициент на тези натуралени растителен продукти. Този коефициент показва колко енергия е необходима, за да се загрее 1кг материал с един градус К (J/kgK). Или казано по-практично, през горещите летни дени (които стават все повече през последните години) ще е необходимо почти два пъти и половина повече слънчева енергия, за да се нагрее конопената или сламената изолация отколкото фибростъклото, минерална вата или EPS / XPS. Това води до огромно  спестяване на енергия при охлаждането на помещенията. Конопената вата като изолационен материал е най-доброто решение, което можете да изберете за подпокривни пространства.

HempFlax Development & Consultancy има удоволствието да сподели натрупания опит и знание на световния пазар. Нашите партньори са авторитет за всички практически аспекти на отглеждането и преработката на промишлени конопени влакна и вие имате възможността да се възползвате от това. Севарекс е генерален вносител и партньор на HempFlax за България и Балканите и има изключителните права да предлага продуктите на пазара. Работейки с нас вие си гарантирате компетентна консултация по ваш проект и най-конкурентни цени директно от HempFlax. Тук можете да намерите повече информация за конопената вата, която предлагаме.

1 thoughts on “Защо да изберем конопена вата?

  1. Pingback: Кои са предимствата на конопа? - SEVAREX | СЕВАРЕКС - Екологичните строителни материали

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

YouTube
Instagram
Tiktok