Предимствата на глинена мазилка

Глинена мазилка

Глинена мазилка е екологичен строителен материал, който има ползи за вашето здраве, функционалността и стабилността на сградата, както и за околната среда. Поради тази причина толкова много обичаме строителна глина!

Какви са предимствата на глинената мазилка? Ще ги разделим в 3 категории – за здравето, сградата и екологията.

Ползи за здравето от използването на глинена мазилка:

 • Глинената мазилка поддържа постоянна относителна влажност от около 50-60%, което е полезно за хора с астма или други респираторни проблеми и създават условия, които препятстват съществуването на акари, което значително намалява проблемите, свързани с алергиите.
 • Глинената шпакловка не съдържа никакви химикали и е в състояние да абсорбира токсините и по този начин подобрява качеството на въздуха в помещенията.
 • Дори и да се опитвате да не използвате токсични почистващи препарати или да не купувате токсични продукти, в днешно време е трудно да се избегнат напълно токсините и затова глинените мазилки помагат изключително за създаването на чиста и здравословна среда. За да усетите магията на глината трябва да сте в стая с глинена мазилка, за да разберете колко красива, чувствена, естествена и земна е тя. Глинената замазка просто ви кара да се чувствате добре.

Ползи за сградата:

 • Глинената мазилка предотвратява излишната влага в уязвими сгради. Глината е хигроскопична, т.е. тя абсорбира влагата, ако влажността е висока и я задържа когато влажността спадне, балансирайки микроклимата в помещението освобождавайки влагата обратно във въздуха. Така глината поддържа постоянна влажност и предпазва от влага и мухъл, причинени от кондензация.
 • Като контраст, гипсът от друга страна абсорбира влагата, но не е дишащ, тъй като не пропуска влагата и се поврежда с времето плесенясва и мазилката може да се издуха.
 • Глинената шпакловка може да се използва върху други дишащи материали, без да се отнема тяхната способност да дишат, а напротив глината е в симбиоза с останалите дишащи материали и имаме дишаща стена.
 • Глината е мека и гъвкава, като може да се движи, без да се напуква и да се справи със ситуации, когато е необходима корекция. Гипсът от друга страна не е гъвкав и се напуква при всяко незначително движение.
 • Глината защитава дървесината. При глинената замазка има естествен процес, който привлича влагата и тъй като глината абсорбира влагата с по-бърза скорост, тя отнема влагата от дървения материал на сградата, предпазвайки я от влага, мухъл, гниене и насекоми. Освен това, тъй като глината абсорбира влагата, тя предотвратява преминаването на вода директно в структурата на сградата. Влагата се задържа и освобождава, когато въздухът около нея изсъхне.
 • Глинената мазилка е красива по своята текстура и по начина, по който отразява светлината, като има органично, естествено усещане.

Екологични ползи от глинената мазилка

 • За разлика от гипса, не е необходимо изпичане, така че потреблението на енергия е минимално и емисиите са значително по-ниски.
 • Глинената мазилка е напълно биоразградима. Глината не се втвърдява химически като гипса, тя просто изсъхва, така че когато изсъхне като основното покритие, можете да я намокрите и да я обработите отново, което означава по-малко отпадъци.
 • Глинената шпакловка не съдържа никакви химикали и е екологично чист строителен материал.

Глината е материал, подходящ за високоефективни строителни проекти, където здравето, красотата и устойчивостта на естествената среда са движещи сили и съображения. Глинената мазилка е уникално красива и вдъхновяваща. Но също толкова привлекателни са и нейните функционални свойства, които създават екологичен, устойчив и здравословен климат.

При нас можете да намерите три вида глинени мазилки, в зависимост от предназначението им:

В следващата статия ще ви разкажем в детайли за разликите между трите вида мазилки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

YouTube
Instagram
Tiktok