История на сградата от слама

Откакто хората създават подслон, сламата и тревите са били използвани заедно с различни строителни методи за осигуряване на безопасно, надеждно и удобно жилище в много климатични условия и среди.

Стени, направени от вързани снопове дълги слами, подредени в кален хоросан, са изграждани от векове в Азия и Европа. Друг древен метод, използван също в Азия и Европа, използва уплътнена насипна слама, покрита с глинен лист за стени. Тези методи и материали остават в употреба днес, като употребата им намалява само там, където съвременните строителни методи и материали са станали обичайни. В САЩ нова ера на строителство със слама започва в края на 1800 г. с разработването на стационарни парни балопреси, които правят възможно пресоването на сено и слама във въже или вързани с тел правоъгълни единици, наречени бали. На хората в бедния на дървесина регион на големите равнини на Северна Америка е била необходима само малка част от въображението, за да помислят да използват бали като големи тухли. Всичко става в пясъчните хълмове на Небраска, земя, която произвежда великолепни насаждения от слама, от което сапостроени първите сгради от бали.

Различни са причините, поради които много пионери са избрали да строят с балирана слама. Някои изглежда просто са били заинтригувани от метода, докато други смятат, че строителството с бали е по-лесно. Някои семейства решават да заменят първоначалните си малки къщи с по-големи къщи от бали. 

В някои случаи семействата са се нуждаели незабавно от жилище и балите се смятали за най-бързият начин за получаване на покрив над главата. Много от тези конструкции първо са билиразглеждани като временни, но когато е открито, че са едновременно издръжливи и удобни в екстремните зимни и летни периоди на Небраска, биват измазани и приети като постоянно жилище.

Въпреки че изграждането на бали от слама става немодерно с лесната достъпност на конвенционални строителни материали с подобряването на транспортните системи, сега този тренд се завръща отново, тъй като хората стават по-осъзнати с проблемите околната среда през последните десет години. В Австралия например през последните години станаха пионери в евтините и ефикасни системи за изграждане на бали от слама, които хора без професионални умения могат лесно да овладеят. 

Конструкцията от слама може да осигури ползи в региони, където сламата е нежелан отпадъчен продукт. Бавната скорост, с която гние сламата, прави нейното изхвърляне проблем за фермерите, тъй като за разлика от богатото на азот сено, сламата не се използва за фураж на животните, а стъблата са твърде дълги, за да бъдат добре обработени. Само в Калифорния почти милион тона оризова слама изгаря всяка есен. Това произвежда повече въглероден окис, който е токсичен газ и фини изгорели частици във въздуха, отколкото всички електроцентрали в щата взети заедно. Това замърсяване на въздуха накара Държавния съвет за въздушни ресурси да инициира процеса на забрана на това изгаряне.

Отделът за качество на околната среда в Орегон заяви, че димът е „канцерогенен … съдържащ частици, които дразнят белите дробове“. Конструкцията от слама също може да бъде полезна в усилията за контролиране на глобалното затопляне. Голямо намаляване на количеството изгорена слама би намалило производството на въглероден оксид, въглероден диоксид и азотни оксиди с много хиляди тонове годишно.

Може да има значителен спад в опустошаването на източниците на дървесина, ако домовете се строят от сламени бали вместо методите за строеж, които изискват дървесина, толкова често срещани днес. В много развиващи се страни сеченето на дърва за отопление е също толкова опустошително за горите, колкото сеченето на дърва за самите сгради. Енергийноефективните сламени панели могат да намалят това въздействие. Според американския експерт по слама Матс Мирман; „Ако цялата слама, останала в Съединените щати след прибирането на реколтата от основните зърнени култури, беше балирана и направена на панели, вместо изгорена, биха могли да се строят пет милиона къщи от 200 квадратни метра всяка година.

За разлика от дървения материал, използван за изграждане на къщи, сламата може да се отгледа за по-малко от година в устойчива производствена система. Сламата може да се отглежда и на нископлодорони земи. Сламата не изисква енергията и отпадъците, необходими за производството на конвенционални строителни материали. Например производството на един тон слама изисква 51 пъти по-малко енергия в сравнение за тон бетон.

Според изчисленията, извършени от Ричард Хофмайстер от училището по архитектура Лойд Райт в Скотсдейл, Аризона, сламените бали са поне тридесет пъти по-малко енергоемки от дървена рамка или еквивалентна изолация от фибростъкло.

Хладно през лятото, топло през зимата. Ако можете да спрете топлината на летните дни да проникне в къщата ви, като затворите дома си рано сутрин, докато все още е хладно, можете да запазите вътрешността на къщата хладна, стига топлината да не може да влезе през вашия стена, покривни прозорци и т.н. Това е мястото, където суперизолиращата стена от слама е полезна – тя няма да пропуска топлината.

Точно обратното е през зимата, когато затопляте къщата си със слънце, което влиза през прозорците и е затворено в къщата, или с нагревател с бавно горене, въздушни нагреватели, радиатори и т.н. Не искате топлината да излиза – отново сламата в стената ще намали движението на тази топлина.

Стената от бала слама е изградена от стотици хиляди стръкове слама, всяка от които съдържа и улавя въздух. Въздухът е страхотен изолатор, така че ако можете да го държите неподвижен в стената, почти никаква топлина не може да премине през него. Дори твърдата част на самата слама е доста добър изолатор, но е интересно да се знае, че една много добре уплътнена бала ще даде по-лоша изолация от по-лека бала, тъй като изолацията се осигурява главно от въздуха.

Слоят от мазилка от вътрешната страна на стената съхранява топлината или прохладата, така че изравнява промените в температурата на въздуха, така че ако отворите вратата, пускайки много горещ въздух в къщата за няколко минути, хладната стена ще абсорбира топлината от горещия въздух и оставете къщата почти същата температура, каквато е била преди да отворите вратата.

При нас вече можете да намерите сламени изолационни панели. Сламата е прекрасен изолатор и Севарекс има мисията да я популяризира.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

YouTube
Instagram
Tiktok