Изолацията от коноп е все повече търсена

Използването на конопена вата като изолация в строителството е една от най старите индустрии, която датира от 8000 години преди новата ера в земите на Древна Месопотамия. Съществуват и данни за използването на конопа като изолационен материал от Китай преди 6000 години, през средновековна Европа и Близкия Изток. Ироничното в случая е, че дори и тогава строителната индустрия е трябвало да се бори с правни мерки, подобни на тези, които срещаме и днес. Причината е, че растението „братовчед“ на конопа е марихуаната. За разлика от нея обаче, конопът няма как да въздейства на психиката. Причината за това недоразумение и неразбиране на разликите е добре измислената и подържана десетилетия наред пропаганда от химико-текстилната индустрия, базирана на продукти, които сдържат петрол, както и от конвенционалните индустрии, чиито интереси биха били засегнати.

Нашата цел в този блог не е да даваме негативни оценки, на когото и да е било, а да ви запознаваме с фактите и да ви разказваме за достойнствата на екологичните строителни материали. Времето, в което живеем изисква от нас да започнем да мислим устойчиво за години и поколения напред. Еко строителните материали са единственото решение, което не вреди на здравето и природата. Тъй като изолацията от коноп е била незаслужено пренебрегвана, в тази и следващи статии ще ви разказваме за възможностите, които тя ни дава.

Какво всъщност представлява конопената вата?

Растението коноп е отглеждано в разнообразни климатични условия, като времето необходимо за узряване е между 90 и 120 дни. Конопената изолация се изработва от вътрешния влакнест слой на конопеното растение. В изолационните панели в зависимост от производителя могат да бъдат интегрирани ленени или влакна от кенаф, които действат като свързващо вещество. Изолацията от коноп е плътен вид вата, която не е толкова гъвкава при допир като овчата и минералната вата, но коефициентът й на топлопроводимост я прави отличен изолатор. Естествените изолационни материали като конопената вата имат по-висока топлинна маса, което им позволява не само да задържат топлината, но и да регулират топлинните характеристики за оптимална вътрешна среда.

Има ли опасения, свързани с производството на изолация от коноп?

Земеделските методи могат да се различават по своето въздействие върху околната среда и способността им да регенерират почвите или да ги разграждат. Като цяло обаче конопът не изисква пестициди или инсектициди. Той консумира много малко вода, което води до по-нисък отпечатък върху околната среда.

Повечето конвенционални изолационни панели губят значителна част от свойствата си с течение на времето, докато конопът остава на едно и също ниво за целия си експлоатационен живот, като същевременно подобрява устойчивостта на сглобката на стената от гледна точка на увреждане от влага.

Източник: Canva Pro

Колко дебела трябва да бъде изолацията от коноп?

Можете да монтирате изолация от коноп с всякаква дебелина, от която се нуждаете. Размерите на лопатките са стандартни, за да паснат на кухини за стена. Можете да ги подреждате една върху друга, ако искате изолацията да е още по-солидна.

Къде можете да използвате изолация от коноп?

Изолацията от коноп може да се използва в строителни системи от вътрешни стени, външни стени и тавани. По-високата й плътност позволява да се използва и като външна изолация на стени преди монтажа на сайдинг. Изолацията от коноп не е носещ елемент, така че я използвайте в съответствие с вашия архитектурен план. Нейната паропропускливост е от ключово значение за широката гама приложения в стенни сглобки и адаптивност към всеки тип среда.

Колко е срокът на годност на изолацията от коноп?

Изолацията от коноп е издръжлив и устойчив продукт, който може да издържи по време на целия живот на сградата и няма нужда да бъде сменяна.

Екологична ли е изолацията от коноп?

Дългата история на конопа е доказателство за неговия потенциал за устойчивост. Жизненият цикъл на конопа е в подкрепа на темата за екологията. Това е възобновяем ресурс, който изгражда почвата наново. Устойчивата работа с него по време на дългия му живот позволява да се използва в широк спектър от строителни системи. В края на живота си той може и трябва да бъде използван повторно за друго приложение, рециклиран или компостиран и оставен да се разложи обратно в почвата.

Здравословна ли е изолацията от коноп?

Изолацията от коноп не е токсична. Това е продукт на растителна основа, който не съдържа никакви химически свързващи вещества и не отделя никакви газове. Изолацията от коноп е хипоалергична, репелентна срещу мухъл, вредители и насекоми.

Какви са предимствата на изолацията от коноп?

Има толкова много предимства, че е необходимо да се напише отделна статия. Тук обаче ще изброим основните достойнства на конопената вата.

 • Конопените растения са относително лесни за отглеждане и събиране в различни климатични условия и са с бърз добив, обикновено достигат зрялост за три-четири месеца.
 • Способността им да се отглеждат на разнообразни места може да намали въглеродния им отпечатък от гледна точка на транспорта.
 • Конопът изисква много малко вода за растеж и се отглежда успешно без пестициди и инсектициди.
 • Бързо растящото конопено растение действа като гъба за въглеродния двуокис по време на целия цикъл на растеж.
 • Това е бързо възобновяем материал, рециклируем и компостируем.
 • Той е на растителна основа, без химически свързващи вещества.
 • Той е нетоксичен и не отделя никакви газове.
 • Доказано е, че продуктите на биологична основа като конопа подобряват качеството на въздуха в интериора, като свързват и улавят замърсителите на въздуха.
 • Изолацията от коноп е устойчива на насекоми, бактерии, мухъл и гъбички.
 • Той е хипоалергенен.
 • Необходими са минимални усилия за монтаж.
 • Конопът има висок рейтинг на огнеустойчивост поради високото си съдържание на силициев диоксид.
 • Той е паропропусклив и може да позволи на влагата да преминава през него, което е основен елемент във всеки тип стена. В зависимост от климата, изолацията от коноп може да бъде поставена на различни места в рамките на стената, от вътрешна до външна. Тази адаптивност е неразделна част от устойчивостта на дома.
 • Има отлични звукоизолиращи свойства.
 • Конопената изолация мирише приятно, подобно на прясно окосена трева.

Какви са минусите на изолацията от коноп?

Най-големият недостатък на изолацията от коноп е невъзможността за производството й в България към началото на 2022г. Налага се да я внасяме чрез наши партньори. Поради тази причина все още не е широко разпознаваем продукт у нас. Но ние активно работим в насока, която да направи възможно производството на панели от конопена изолация в България.

За да решим този проблем, в нашия онлайн магазин можете да намерите конопената изолация на Комбинираната изолация от термо коноп и юта на Thermo Hanf®.

3 thoughts on “Изолацията от коноп е все повече търсена

 1. Pingback: Защо да изберем конопена вата? - SEVAREX | СЕВАРЕКС - Екологичните строителни материали

 2. Pingback: Кои са предимствата на конопа? - SEVAREX | СЕВАРЕКС - Екологичните строителни материали

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

YouTube
Instagram
Tiktok