Глината като екологичен строителен материал

Необходимостта от избор на устойчиви и екологични строителни материали нараства все повече, особено с изменението на климата, което представлява сериозна заплаха за планетата.

Според доклад на Световния съвет за зелено строителство, строителният сектор е отговорен за 39% от всички въглеродни емисии в света, като експлоатационните емисии (емисии от енергия, използвана за отопление, охлаждане и осветление на сгради) съставляват 28%, а въглеродните емисии свързани с материали и строителни процеси през целия жизнен цикъл на сградата съставляват 11%.

Нивата на емисиите и изменението на климата налагат избора на устойчиви и екологични строителни материали, които намаляват емисиите на парникови газове и повишават енергийната ефективност на сградите.

Източник: claytec.de

Нека за начало да разясним какво е устойчив строителен материал. Устойчивите строителни материали са известни още като екологично чисти материали, екологични материали, зелени строителни материали или просто еко материали. Един строителен материал може да се нарече устойчив, когато има слабо въздействие върху околната среда през целия си жизнен цикъл, от добива и производството до края на използването му.

Също така за устойчивостта допринася географското разположение на производството. Когато то е на местно ниво и продуктът е създаден от природни ресурси или рециклируеми материали, като същевременно предлага предимства като издръжливост и повторна употреба.

Глината е не просто устойчив строителен материал, а поне половината от населението на света живее или работи в сгради, изработени от глина. Глината е отличен екологичен материал за строителство. С нея могат да се изграждат и завършват стени. В сравнение с други строителни материали за екологично строителство, глината е най-добрата и най-предпочитана.

Какво прави глината най-добрият и най-устойчив строителен материал?

Строителната глина като материал съществува от векове. Използването й има много предимства, които я превръщат в топ продукт. Ето някои от тях:

  • Енергийна ефективност. Благодарение на своите забележителни изолационни свойства, глината може да абсорбира топлината. Тази изолационна характеристика помага за намаляване на консумацията на енергия в сградите. По този начин оптимизирате енергийната си ефективност и намалявате сметките за електроенергия.
  • Универсалност. Глината може да служи за различни цели, от изработване на декорации за дома, през използването й в различни строителни материали до изграждане на цяла къща.
  • Издръжливост. Сграда, изработена от глина, може да издържи повече от 100 години. Глината също така прави сградата устойчива на екстремни атмосферни условия.
  • Сигурност в стойността. Глина е инвестиция, която носи невероятна възвръщаемост. Сградата, изработена от глина, поскъпва през годините.
  • Естествен материал. Глината идва от земята и може да бъде рециклирана или използвана повторно с минимални усилия, което я превръща в еко материал.
  • Здравословна. Глината е материал със свойства, които гарантират здравословен живот. Тя предотвратява появата на мухъл, който е основната причина за много алергии. Глината не съдържа вредни химикали, които се отделят по време и след нанасяне.
Източник: claytec.de

Днешният свят предлага на архитектите и строителите изобилие от устойчиви избори за зелено и екологично строителство. Тъй като много хора се движат към устойчиви и енергийно ефективни алтернативи, създаването на дълготрайни домове вече е от първостепенно значение. Въпреки, че човек може да няма на 100% зелен дом, изборът на поне едно или две устойчиви решения може значително да повлияе на климата и екосистемата.

Едно от тези решения може да е изборът на мазилка. Глинената мазилка е смес от глина и минерали, което прави красива и екологична алтернатива на конвенционалната мазилка.

Пигментите, използвани за оцветяване на глинената мазилка, са естествени, неизбледняващи и нетоксични, за разлика от суровия химикал, използван за оцветяване на повечето конвенционални продукти.

Глинената мазилка дори спомага за постигането на умерена влажност в помещенията, пречи на растежа на мухъл и допринася за по-доброто качество на въздуха и акустиката в помещенията. Антистатичното й качество постоянно я поддържа чиста и е изключително удобна и лесна за ремонт, ако е повредена от удар.

За разлика от повечето съвременни мазилки, глинената мазилка не съдържа акрил или смоли, чието производство отнема много енергия. Глината е богат природен ресурс, който изисква много малко енергия за превръщането й шпакловка.

Ние сме специализирани в предлагането и внедряването на невероятни по рода си глинени мазилки. На нашия сайт в графа глинени мазилки можете да намерите различни типове в зависимост от необходимостта ви.

Източник: claytec.de

Прилагането на глинени мазилки изисква усвояването на известни практики, но е в рамките на възможното за всички собственици на жилища. В случай, че имате въпроси или съмнения, нашите специалисти са на ваше разположение.

Глинените шпакловки могат да се нанасят директно върху повечето съществуващи стенни повърхности и покрития, включително и върху конвенционални продукти като латексни и маслени бои, гипсокартон и ламперия.

Мазилките могат да се нанасят с безкрайни вариации на външния вид, от идеално гладки до грубо изгладени или текстурирани покрития. Мазилките могат да се полират, за да блестят, или да се оставят с матови повърхности. Възможностите са почти неограничени.

Широката ни гама от естествени пигменти Decoton позволява да се постигне и широка гама от цветове, като те са по-топли и „по-приятелски“ от синтетичните.

Нашата страст са екологичните строителни материали и многото им предимства! С нетърпение очакваме да имаме възможността да работим с вас. Свържете се с нас за повече информация тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

YouTube
Instagram
Tiktok