Как да защитим масивното дърво?

Масивната дървесина винаги е била основен строителен материал поради свойствата си и възможността за обработването ѝ. Дървеният материал е играл основна роля от най-дълбока древност, откакто хората са започнали да строят колиби, къщи, лодки или кораби.

В наши дни независимо дали декорът е съвременен, селски или индустриален, масивната дървесина го облагородява, като внася естествено и топло усещане. Благодарение на уникалната си структура, която я прави едновременно практична и устойчива, тя се е превърнала в предпочитан материал при производството на кухненски плотове, подови настилки и мебели, а дори и най-скъпите детски играчки са направени от дърво.

Но след като вашият чисто нов плот, паркет или дюшеме от масивно дърво са монтирани, как можете да сте сигурни, че те ще запазят своята цялост и естествено излъчване без да ги покривате с бляскави, гланцови лакове състоящи се от силно отровни вещества?

Масивната дървесина винаги е била популярна, когато става въпрос за избор на кухненски плот. Това до голяма степен се дължи на дългия ѝ живот и големия декоративен потенциал – два елемента, които се харесват както на дизайнерите на кухни, така и на клиентите. Освен това една мебел се счита за масивна, когато пресичайки елементите си в дебелината им, се натъкваме на различни дървени части, като в сечението и има само дърво и няма следа от лепило или други материали.

Вашият паркет също има нужда от качествена екологична защита, той постоянно е изложен на замърсявания, следи от мазнини и други остатъци които могат да причинят големи щети. За да сте сигурни, че защитавате дървените покрития, най-добрият начин е като нанесете естествен маслен лак. По този начин ефективно удължавате живота на вашето дърво. За разлика от по-токсичните довършителни продукти, които  замърсяват въздуха в помещенията и при контакт с тях могат да се получат неблагоприятни за вашата кожа раздразнения, натуралните масла са безопасни и както подсказва името, изцяло на естествена основа. В допълнение, те подхранват дървото и му позволяват да запази уникалните си свойства, като еластичност, паропроницаемост, отлични изолационни свойства и т.н.

Източник: Canva Pro

През 2017 г. Европейската фондация за изследване на алергиите (ECARF) награди нашите партньори от „OLI-NATURA” със сертификат и знак за „Изпитано качество”. Става дума за един от продуктите им, който можете да намерите на нашата страница – OLI-NATURA масло в комбинация с твърд восък. Независима тестова лаборатория удостоверява, че маслото с твърд восък отговаря на Регламент (ЕО) № 1935/2004 и следователно може да се нанася безопасно върху дървени повърхности, които влизат в контакт с храна: върху маси за хранене, работни плотове, чинии за сирене, дъски за закуски или блокове с ножове.

Мисията на Европейската фондация за изследване на алергиите (ECARF) е с нестопанска цел и гарантира, че хората с алергии получават възможно най-добрите насоки по ежедневни въпроси и възможности за лечение.

Различни одитори са анализирали горепосоченото масло с твърд восък, използвайки различни методи в съответствие с Наредбата за потребителските стоки (BedGgstV) и Кодекса за храните и фуражите (LFGB). Резултатите от тестове за автентичност, сензорни тестове и аналитични тестове също са включени в оценката. Маслото отговаря на всички изисквания и преизпълнява критериите на Европейският център за алергии във всяко отношение.

Ето и няколко съвета за правилна употреба на маслените лакове. Използването на четка или валяк не е най-добрият метод за нанасяне на маслените лакове за дърво. Препоръчваме ви да използвате старата технология на втриване на маслото с памучен фитил или кърпа, които ще ви позволят да сведете до минимум разхода и така ще постигнете по-добро покритие и защита в дълбочина. Добре е също така да зашлайфате леко дървесината преди нанасяне на маслото. Това ще осигури по-добро проникване на маслото по време на нанасяне и ще предотврати образуването на маслени пръстени.

В дните след третирането с маслен лак се препоръчва да вземете всички необходими предпазни мерки, за да осигурите дълготрайността на покритието. Колкото повече време за почивка давате на дървените покрития (препоръчителни са 24 часа), толкова по-добра ще е тяхната устойчивост с течение на времето. Така, благодарение на тези няколко съвета, вие ще осигурите дълъг живот на вашия плот, мебели или подова настилка от масивно дърво и техния безупречен вид.

Какво се случва при механични повреди на дървото и дълбоки драскотини?
Всички конвенционални покрития се драскат и застаряват на цвят и текстура с течение на времето. При натуралните маслени лакове това не може да се случи. Маслото е попило дълбоко в масивното дърво и го защитава от агресивни течности по естествен начин. При механични повреди за разлика от конвенционалните твърди лакови покрития, при обработка на дървото с маслен лак мястото може да бъде леко отшкурено и обработено наново като дори и тренирано око няма да може да различи мястото. Използването на маслени лакове е не само екологично и безвредно за вашето здраве, но има по-висок естетически статус и ще ви спести много главоболия при първите неизбежни драскотини на вашите мебели, плот или подови настилки.
За повече информация по приложението на естествени масла във вашия дом или проект ще се радваме да ви консултираме.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

YouTube
Instagram
Tiktok