Устойчивите нови сгради от дърво, слама и глина стават все по-популярни и по-евтини


Ако глобалната циментова индустрия беше държава, тя щеше да има третите най-големи емисии на въглероден двуокис (CO2) в света след Китай и САЩ, с около 2,7 милиарда тона годишно. Решението е разработването на алтернативи на енергоемките бетонни и стоманени конструкции. Поради тази причина възобновяемите строителни материали като дърво, слама или глина ставатвсе по-търсени.

Федерална статистическа служба на Германия сподели, че цените в строителството са се вдигнали за ноември с 15 процента само на месечна база. По-специално уплътняването на покривите исистемите за отопление са станали още по-скъпи. От друга страна цените не са паднали в никоя област на конвенционалното строителство.

В сравнение с преди една година особено скъпи са разходите за покривни работи.

Цените за строителство на нови жилища продължават да растат рязко. Цената на новите жилищни сгради се е повишила с над 15 процента през 2023 в сравнение със 2022 година. 

Архитект Йорг Вебер е специалист в строителството с дърво и вижда движение на пазара за алтернативни строителни материали. „Да, много се случи. Бих дал положителен пример: в Ерфурт в момента изграждаме училищна пристройка от дърво. И има много високо ниво на финансиране, защото училището се изгражда от дърво.“

Насоките за училищно строителство предвиждат по-високо финансиране, ако сградите са построени с възобновяеми суровини. „Това е положително нещо. По принцип мога да го прокарам напред.“ Ето защо според Вебер в Тюрингия всъщност се строят няколко нови училища от дърво.

Вебер, от друга страна, е леко раздразнен от насоките за дървени конструкции, които уточняват къде какво дърво може да се монтира и как. Например, много дървесина трябва да бъде покрита от съображения за противопожарна защита. Това е неразбираемо. Дървото по своята същност не е по-застрашено от пожар от обикновените строителни и изолационни материали като стомана или стиропор.

Допълнителни алтернативи на бетона и стоманата се изследват в университета Баухаус във Ваймар, където някога е учил Вебер. В деканата по структурно проектиране и строително инженерство Катарина Елерт гордо показва своя проект за дисертация – 

„камъни, направени от слама“. Смесени с вода и нишесте, те един ден ще заменят традиционните тухли и ще внесат възобновяемата суровина слама в градското строителство. Компактните сламени блокове имат решаващо предимство пред досегашния метод на изграждане от слама. Защото с тях сламените стени вече няма да са дебели метър и половина.

„Ако в момента искате да строите със сламени бали по носещ начин, т.е. без носеща дървена конструкция, тогава ви трябват дебелини на стените около 1,20 метра за двуетажни сгради.“

При такива дебелини на стените обаче едва ли ще могат да бъдат убедени инвеститорите да строят в центъра на града например, където и без това има малко място. „Ето защо ние си поставихме за цел да направим стените по-тънки, като направим нашите сламени тухли в крайна сметка по-твърди и по-здрави, което прави тези тънки стени възможни“, казва Елерт. Тя вижда добри възможности за възобновяеми строителни материали като дърво, слама и глина – не на последно място заради по-добрия им екологичен баланс. Всъщност търсенето се увеличава. И тъй като разходите за традиционни строителни материали напоследък експлодираха, устойчивото строителство може дори да стане по-достъпно в сравнение с тях. Екологичните строителни материали и особено глината изживяват своя ренесанс.


*Тази статия е преведена от MDR Fernsehen. Оригиналната можете да намерите тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

YouTube
Instagram
Tiktok