За глината и още…

Няма как да завършим темата за ползите от глинената мазилка, тъй като те са безкрайни. С тази статия ще завършим само трилогията от предишните две статии.

Строителството с глина датира от най-ранните дни на човешкото заселване. Това е достъпна и проста суровина, която не вреди на екосистемата. Поради присъщата си лепкавост, глината не изисква никакви допълнителни свързващи вещества. Когато глината е хидратирана, тя се разширява и образува уплътнение, което предотвратява преминаването на вода.

Глината може да бъде оцветена с помощта на натурални пигменти, за да се създадат безкрайни възможности за цвят извън вече широкия й диапазон. Глината също има висок капацитет за абсорбиране и съхранение на вода, което я прави полезна за управление на нивата на влажност в сградите.

Глинените мазилки са лесни за работа и веднъж нанесени могат да бъдат обработвани отново и отново при желание за промяна на дизайна. Поради високата си паропропускливост глинената мазилка е особено подходяща за стени от бали слама, но може да се използва за всяка стена в нов или съществуващ дом. Врагът на балата е влагата, така че мазилките, които пропускат водните пари, са от съществено значение.

Има ли обаче негативи при използването на глинена мазилка?

Един потенциален недостатък при използването на глинена мазилка е, че тя е специализирано вещество и може да изисква опит при търсене на определен дизайн от някой, запознат с употребата му.

Намирането на шпакловчик, който е специализиран или има опит с глинени мазилки, е трудно в момента. Тук Севарекс идва на помощ с обучаването на бригади от майстори, които се специализират в нанасянето и шпакловането на глинени мазилки.

Професионалните мазачи и ентусиастите, занимаващи се с „направи си сам“, използват нашите продукти, за да произвеждат зашеметяващи произведения на изкуството във всяко кътче на България.

Съществуват обаче нюанси в методите на нанасяне, които трябва да се вземат предвид, включително определени времеви ограничения и други подробности. За повече информация се свържете с представител на Севарекс.

Свързващите способности на глинестата почва и нейната благоприятна връзка с влагата в заключение са изключително полезни.

Външните глинени покрития се нуждаят от допълнителна защита срещу ерозия от дъжд. Тук предлагаме обработване на глината с маслените ни лакове, които не намалят паропропускливостта й, а паралелно предпазват глината от ултравиолетови лъчи и влага.

Използването на глинени мазилки в строителството датира от преди повече от 9000 години, но в момента те преживяват възраждане в интериорния дизайн. В сравнение с конвенционалната мазилка и боя, глинената мазилка е много по-екологична.

Глината е екологична, издръжлива и естетически красива. Като строителен материал глината е все повече търсена и вече е лесно достъпна.

В глинената мазилка няма химикали и поради тази причина качествата на материала се запазват по естествен начин. Може да създаде впечатлението за много модерни вътрешни дизайни на стени, без всъщност да се разбере, че използвате глина за мазилка.

Поради своите антистатични свойства, глинените мазилки могат да предпазят дома от електромагнитното лъчение, излъчвано от електроника като компютри, телевизори и др.

В допълнение глинената мазилка не отделят ЛОС или други замърсители, за разлика от обикновените гипсови стени, които също трябва да бъдат боядисани.

Глината е хигроскопичен, хидрофилен и паропропусклив материал, който абсорбира и отделя влага и влага. Ако конструкцията отвън е завършена с глинена мазилка, водните молекули могат лесно да преминават като пара през стената и да регулират микроклимата в помещението.

Глинените мазилки се правят лесно (трябва да се смесват) и произвеждат минимални отпадъци. Поради грапавостта на повърхността и начина, по който отразява светлината, глинените мазилки могат да бъдат доста естетически издържани. В допълнение, високата степен на абсорбиране на влага от глината я прави полезна за бързо изсушаване на дървен материал, което помага за предотвратяване на гниене, мухъл и заразяване с насекоми.

Глината е чудесен вариант, ако търсите суровина, която няма да навреди на околната среда, не струва скъпо и най-важното е здравословна. Глинената мазилка, за разлика от крехкостта и твърдостта на цимента, е удоволствие да се работи с нея и дава красив резултат.

Тъй като глината може да попие и задържи много влага, тя може да контролира влагата в стаята. Свързващите способности на глинестата почва и нейната благоприятна връзка с влагата са в заключение изключително полезни. 

През последните години се наблюдава огромен скок в интереса към използването на глината за мазилка на стени поради отличителното й покритие и екологични качества, които я правят едновременно по-екологична и по-здравословна за използване в къщата. Сгради от много архитектурни стилове и епохи са използвали глинена мазилка като декоративно покритие. Въпреки това, използването на глинени плоскости и мазилки за намаляване на ехото е един от най-ефективните и евтини начини за предотвратяване на отекването на шума в сградата.

Глинената мазилка, направена чрез смесване на глина и пясък, е привлекателна, екологична алтернатива на конвенционалната мазилка и боя. За разлика от традиционната глинена мазилка, повечето съвременни мазилки включват енергоемък акрил или смоли. По отношение на възраст, простота и практичност, глинеста почва е трудно да бъде победена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

YouTube
Instagram
Tiktok