Строителната глина ни предлага една невероятна среща на минало и бъдеще

Помните ли калния бряг на близката рекичка, дълбоките следи на трактора върху мокрото от дъжд поле или калната строителна яма, в която водата стоеше с месеци? Всички те имат нещо общо – стъпим ли там, веднага по обувките ни полепваше глина. Имахме кални и тежки обувки, които трябваше да почистим старателно преди да се приберем, иначе леле как се караше мама!

Как само се променят времената. Това, което беше нежелано под обувките ни се оказа най-ценният строителен материал – високо ценен и използван от всички строители по целия свят. Едва ли може да ни учуди, че животните, птиците, както и насекомите използват глината, за да създадат хралупи, гнезда, кошери и т.н. Те я смесват с други естествени строителни материали като слама и клонки, като така изграждат своето бъдеще просто, уютно и умело. Природата е дарила всички животински видове с естествен интелект, като всички винаги избират натуралните материали.

Глината като строителен материал е с човечеството от времето, когато хората са напуснали пещерите и са открили света за себе си. Глината е строителен материал, който просто е бил наличен и винаги ще бъде такъв. Смесен със слама, дърво и пясък, той може да бъде оформен в стабилни и здрави основи, като дори не са необходими инструменти за изграждането на къща. Човек е можел и продължава да може с голи ръце да построй своя дом. Разбира се, добрите качества, които днес приписваме на глината, са били налице и тогава, но не са били толкова силно обсъждани, колкото днес го правим.

Как хората всъщност стигат до идеята да строят с глина? Можем само да гадаем, но нашето предположение е, че жизненото пространство е станало оскъдно. В края на краищата в света няма толкова много пещери и с нарастването на числеността си, на хората са били необходими евтини и достъпни жилища. Извличането на глина като строителен материал е било сравнително лесно, мускулната сила и опитните ръце са били достатъчни за обработката на материала.

В последствие земното строителство с глина става широко разпространено в световен мащаб. Тази култура на строителство се развива интуитивно и поотделно навсякъде по света, като интересното е, че не е имало изграждане на глобална мрежа, нито обмен на знания от един континент на друг. Технически това не е било възможно и въпреки това във всички региони по света хората започват да сторят къщите си с глина. Земното строителство базирано на строителна глина се е появило естествено, защото този строителен материал е бил достъпен по целия свят и ще продължи да бъде такъв и в бъдеще, защото почти цялата земна кора се състои от пръст.

Хората векове наред са се придържали към глината като основен материал за строителството до масовата индустриализация на изминалия век. За жалост с настъпването на двадесети век други строителни материали навлизат в живота ни. Добрите стари тухли (изпечена глина) са заменени основно от цимент, бетон, стиропор, метали и пластмаси.

И както често се случва в началото възможностите и предимствата стават очевидни. Едва много по-късно свързаните с конвенционалните строителни материали недостатъци и опасности излизат наяве. Точно сега, във време на дебати за климата и дискусии за устойчивост вече е обществено признато, че промишлено произведените строителни материали са в голяма степен вредни за климата, околната среда и за здравето. И всъщност вече знаем решението – просто трябва да се доверим на себе си. Ключът се крие в комбинацията и баланса между завръщането към устойчивите строителни материали и използването на нови технологии. Строителната глина има своето място във всеки дом, офис или обществено здание. Тя намира приложение не само при реставрации на стари къщи, но и при създаване на уютни модерни интериори. Екологичните строителни материали от ново поколение ни осигуряват не само здравословен вътрешен микро климат, но и необходимата сигурност и здравина.

Източник: claytec.de

Глината е това, което търсите.

Фактът, че сте попаднали на нашата страница и четете тази статия показва, че най-вероятно вече сте обмислили сериозно възможността да се обърнете към глината за вашия дом или офис. Така направихме и ние самите преди години. Вие търсите строителен материал, който е здравословен за вас и вашето семейство, и същевременно устойчив за околната среда и поколенията. Естествените материали от глина са изключително лесни за употреба, като лесно можете да ги нанасяте сами. Нашите глинени мазилки са идеалната основа за изпълнение на вашия строителен проект, вашите дизайнерски желания и жизнени идеи.

Не е необходимо да имате техническо образование, достатъчно е само да имате желание да изгледате нашите обучителни видеа по темата, или да се консултирате с нашите специалисти, за да създадете нещо специално, издръжливо и устойчиво от глина като строителен материал.

Навсякъде по света поколенията ни показват как да строим устойчиво с ниска консумация на енергия. По света има различни видове строителство, които се основават на глина, допълнена с дърво, растителни влакна и камък. Глината се е доказала като строителен материал през многохилядната си история.

Не знаем за друг строителен материал, който може да направи това, което глината е дала на човечеството. Нашите предци мъдро са намерили най-доброто и са строили екологично. Вече настъпи моментът да мислим сериозно за бъдещето, като глината е решението.

Глината е много щедра и прощава грешките за разлика от конвенционалните материали, където повторна обработка не е възможна. При желание да промените дизайна може да се коригира отново и отново. Подайте си ръка сами, разгледайте глинените  мазилки, усетете глината като естествен строителен материал и създайте с ръцете си средата, в която искате да живеете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

YouTube
Instagram
Tiktok