Глината е ключът към устойчивото строителство и архитектура

Конвенционалната строителната индустрия не само замърсява климата, но и експлоатира ресурсите на планетата във все по-големи размери. Резултатите са видими за всички – трайни изменения в климата и все повече природни бедствия.

В същото време пандемията от коронавирус изправи строителната индустрия пред проблем с глобални измерения. Последните две години показаха колко крехка е световната верига на доставки и колко бързо търсенето може да надхвърли предлагането и да причини затруднения в логистиката.

Строителство с глина в Бъгария

Поради тези причини, трябва да се съсредоточим много повече върху местните и устойчиви ресурси. В България имаме изобилие от един фантастичен екологичен строителен материал навсякъде – глина.

Регионалният климат, естеството на почвата, наличните материали. Това са факторите, които ще предопределят развитието на строителството в бъдеще. Предизвикателствата и условията за изграждане на къща ще зависят от местните условия и нужди.

Глината се използва за строителство от хиляди години. Като материал тя е здрава и дишаща, осигурява идеална топлоакумулация и шумоизолация. Тъй като е обратим строителен продукт може да се рециклира и да допринася за устойчивия микро климат в помещенията. Освен това може да бъде сравнително лесно извлечена от земята, обработена и обогатена със слама и пясък, за да се укрепи структурата й.

От една страна строителството с глина изисква само около 1% от енергията, необходима за построяването на къща, изработена от бетон. От друга страна за съжаление вече живеем в свят с изключително бързо намаляващи ресурси и постоянно повишаване на температурите. В момента може да не си давате сметка, но само след няколко десетилетия климатът ще се промени така, че това ще доведе до редица екологически и икономически проблеми от огромен мащаб. Поради тази причина използването на локалните ресурси е от изключителна важност и ще придобива все по-голямо значение. Разбира се не всяка глина е подходяща за изработката на глинени мазилки и глинени шпакловки, но прилагайки дългогодишен опит в сферата на сухите строителни смеси и минералогията, нашият екип е готов да ви напътства в намирането на правилната формула.

В момента строителният сектор обръща малко внимание на опазването на ресурсите. Това е отчасти защото установеният метод за използване на бетона за строителството е много евтин. Бетонът е най-широко използваният строителен материал в света, въпреки че производството му причинява трайни щети на околната среда. Производството на цимент, който е необходим като свързващ материал за бетона, изразходва около 260 литра вода на тон.

Реставрация на стара Българска къща в Родопите с глина

След водата пясъкът е най-необходимата суровина в света. Използва се за производството на бетона наред и с други неща. Според оценки на учени всяка година хората извличат повече от два пъти повече пясък, отколкото природата произвежда чрез ерозия по естествен път. Резултатът са унищожени екосистеми и местообитания на животни.

За разлика от всичко гореописано, суровината необходима за направата на глината като строителен материал е сравнително лесно достъпна, но на този етап от развитието на обществото е силно недооценявана. Решението е създаването на регионални глинени фабрики, които биха могли да преработват този екологичен материал за строителството.

В момента дори в развитите Западноевропейски страни строителството с глина е два до три пъти по-скъпо от конвенционалното строителство с бетон. Фокусът върху бетона е грешка създадена от човека, която тепърва ще се осъзнава, но и такава, която може да бъде коригирана. Разходите за строителство с глина ще паднат в пъти под това с бетон в момента, в който строителството базирано на глина придобие популярност.

Краткосрочната цел на Севарекс е да предостави на Българския пазар екологични строителни материали от най-реномираните производители с опит и традиции в Западна Европа и частност от Германия. На нашия сайт можете да намерите три вида глинени мазилки от Claytec и един вид от Caminota:

Хастарна глинена мазилка със слама

Довършителна глинена мазилка със слама

Финишна глинена шпакловка

Фина глинена мазилка Caminota

Съварекс също така е ексклузивен представител за България на първата в света суха екологична глинена минерална боя Farnovo, която вече се произвежда в страната ни. Фарново е еко боя за дома или офиса.

Дългосрочната визия на екипа ни е да създадем производство в България на множество различни видове строителни материали от глина и други възобновяеми източници, с които да построим България устойчиво.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

YouTube
Instagram
Tiktok