Кои са предимствата на конопа?

В предните ни статии по темата с конопа ви разказахме, че той е напълно естествен строителен материал с отлични изолационни свойства. В тази статия ще допълним още предимства на изолацията от коноп.

За разликите между индустриалния коноп и канабиса разказахме в първата ни статия. Индустриалният коноп е растението, от което се произвежда конопената вата. По международен стандарт  индустриалният коноп не съдържа упойващи вещества, като тяхната концентрацията е едва под 0,2%. За сравнение някои холандски сортове марихуана могат да съдържат до 30%. 

За изолационните качества на конопа (R-стойност и U-стойност) ви разказахме във втората статия, която може да намерите тук.


И така, нека се фокусираме върху преимуществата на конопа. Какви са те?

Изолационни свойства

Конопът има фантастични изолационни свойства. Конопената вата е изолационен материал със средна плътност, ниска проводимост и висока топлинна маса. Тези фактори му позволяват да задържа топлината, като същевременно ефективно регулира топлинните характеристики на сградата. Това означава, че вашият дом ще поддържа комфортна и удобна за живеене температура през цялата година.

Не съдържа вредни вещества

За тези, които се притесняват от възможни последици за здравето, изолацията от коноп няма неблагоприятни ефекти и не дразни кожата и белите дробове. Не съдържа вредни вещества, така че е напълно безопасен за дома. Представлява идеална защита срещу мухъл, плесен, бактерии, вредители, термити.

Лесен монтаж

Изолацията от коноп се предлага под формата на плочи или насипна маса (конопени бали можете да видите тук). Конопената изолация може лесно да бъде интегрирана в тавани, покриви, стени, фасади и подови пространства. При необходимост плоскостите може лесно да бъдат нарязани по размер, за да се напасне точно. Самият метод на поставяне е лесен, бърз и не изисква никакво оборудване.

Изолацията от коноп няма аромат

За щастие, изолацията от коноп може да бъде монтирана във вашия дом, без да се притеснявате за миризми. Конопът е без мирис, така че можете да се насладите на висококачествена изолация, без вредни емисии.

Дишаща материя

Конопът е дишащ, хигроскопичен материал, което означава, че помага за контролиране на влажността в помещенията чрез абсорбиране и разпределяне на конденза по целия си обем. Той позволява на парите да преминават през изолацията, предпазвайки от увреждане от влага, поради структурата на влакната му. Това го прави идеален за използване при конструкции с дървена рамка.

Идеална звукоизолация

Конопената вата е прекрасен акустичен изолатор, който помага за намаляване и абсорбиране на шума. По този начин ще имате по-тих дом по възможно най-екологичния начин.

Конопът е огнеупорен

Тъй като изолацията от коноп е огнеустойчива, тя може да се овъгли, но няма да изгори. Конопът е безопасен и практичен изолационен материал за дома. При определени условия може да се третира с нетоксични забавители на горенето като силициев диоксид или сода за подобряване на защитата.

Водоустойчивост

Изолацията от коноп също е водоустойчива и действа подобно на кърпа или гъба, когато е изложена на вода. За разлика от алтернативните конвенционални изолационни материали, е невъзможно да се разпадне, когато е мокър.

Здравина

С плътна и еластична, но същевременно и лека конструкция, изолацията от коноп е издръжлив материал, който поддържа здрава структура, когато е поставен между стени. Той е изключително дълготраен строителен материал.

Конопът е напълно рециклируем

В края на жизнения цикъл конопът може да се разложи напълно без отрицателно въздействие върху околната среда. По време на производствения процес се използва малко енергия, което допълнително намалява въздействието върху околната среда. Средно изолацията от конопена вълна изисква 14 пъти по-малко енергия за производство от полиуретана, който предлага идентично ниво на топлинна ефективност и никаква екологичност. Конопът е идеалният материал за домове с нулеви въглеродни емисии, тъй като абсорбира повече въглерод, отколкото изразходва по време на строителството.

Конопът може да е идеален балансьор в природата

Обезлесяването е се превръща във все по-голям проблем. За жалост голяма част от наводненията, които наблюдаваме са резултат от обезлесяването. Тъй като растежът на конопа отнема сравнително кратък период от време, конопените растения са в състояние да заменят дърветата и да запазят този крехък природен баланс в обезлесените местности.

Полезен е за други култури

Конопът има свойството да е „прекъсваща“ култура между различните сеитбо-обръщения. По такъв начин се позволява на почвата да си възвърне хранителните вещества, необходими за отглеждането на важни зърнени култури. Дълбоко проникналите корени на конопа между 2 и 4 метра допълнително служат за изграждането на хумусния слой, разбиване на по-твърдата почва, запазване на влагата и по-добра циркулация на въздух.

Лесен за отглеждане

Конопът е лесен за култивиране и може да расте на почти всяка почва, като е устойчив както на влага и суша. Освен това расте относително бързо – до 4 метра височина за около 100 дни. Конопът може лесно да расте в много различни условия, тъй като изисква само минимални нива на поливна вода и не е необходимо изкуствено напояване. Отглежда се без използването на каквито и да е химически пестициди или хербициди. Излагането на пестициди и хербициди увеличава количеството токсини и замърсители във въздуха и водата, така че минимизирането на употребата им помага за борбата с редица екологични и здравословни проблеми.

Влияние върху околната среда

Тъй като е възобновяем, биоразградим и нетоксичен материал, изолацията от коноп има редица екологични предимства. Конопът може да се отглежда целогодишно, което прави изключително устойчив. Конопът е известен като „пречиствател на природата“, защото има способността да абсорбира въглероден диоксид от атмосферата, което ни дава по-чист въздух. Дори е по-ефективен от дърветата. Средно за всеки тон коноп, който се отглежда, около 1,6 тона въглероден двуокис бива улавян от въздуха.

След като разказахме за голяма част от предимствата на конопената изолация, нека споменем и за цената й.

Най-привлекателна цена на конопена вата можете да откриете при нас – 18 лв. на квадратен метър за дебелина 05 см.

На пръв поглед може да ви се стори, че изолацията от коноп е малко по-скъпа в сравнение с конвенционалните изолационни материали. Каменната вата, минералната и стъклената вата например са по-евтини, но по-малко устойчиви и с много по-ниски параметри. Отделно, те не са екологичен материал за какъвто биват представяни. Поради тази причина изолацията от коноп е интелигентна и екологична инвестиция. Все повече хора и майстори започват да работят с коноп.

Въпреки че е сравнително нов изолационен материал на пазара, конопът има доказан списък от висококачествени предимства, които го правят повече от подходящ. Това е безопасен, практичен и екологичен вариант, идеален за използване в множество имоти. Имате възможността да го монтирате в дома си и да изпитате фантастичните ползи.

За повече информация можете да се свържете с нас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

YouTube
Instagram
Tiktok