За ползите от глината…

В продължение на предишната ни статия, ще разкажем за още от многото ползи от използването на глинена мазилка. 


Връзка между глината и хидратацията

Довършителната глинена мазилка има качеството е способността му бързо да абсорбира влагата от въздуха и да я съхранява в порестата си структура. Това означава, че хигроскопичните и хидрофилните свойства са присъщи на глинените мазилки. След като абсорбира вода, молекулите на глината се разширяват и затварят порите й, предотвратявайки проникването на повече вода. В резултат на това се създава водоустойчива бариера. Затваряйки се, тази функция пропуска влагата навън, но я предпазва от проникване вътре в стената.

Глината е хигроскопично, хидрофилно и паропропускливо вещество. Молекулите на водата могат лесно да се движат като пара през сграда, чиято фасада е покрита с глинена мазилка. Поради тази причина глината е най-добрият материал за направата на пореста мазилка.

Предимства за околната среда 

Използвайки глинена мазилка значително намалявате въглеродния отпечатък, за разлика от по-обичайното изграждане на стени и довършителни работи. Направата на глинени мазилки изисква малко ресурси (просто смесване) и отпадъци (нищо за изхвърляне) по време на производствения процес.

Тъй като глинените мазилки не съдържат никакви синтетични химикали, те произвеждат по-малко въглеродни емисии по време на добив, производство и строителство в сравнение с други строителни материали.

Мазилките, направени от глина, са като чудодейни материали, те могат да поправят почти всичко. Те са пресечната точка на здравето, естетиката и науката. Сега те могат потенциално да революционизират индустрията за вътрешни стенни покрития.

За разлика от гипса, биоразградимата глина не се втвърдява химически, докато изсъхва, така че ако изсъхне преди нанасянето на основния слой, можете просто да я намокрите и след това да нанесете.

Здравословни предимства

Способността на глината бързо да абсорбира влагата от въздуха и да я съхранява в порестата си структура е нейната най-отличителна характеристика. Земните глинени мазилки са хидрофилни (харесват вода) и хигроскопични (могат безопасно да задържат тази влага). Освен това молекулите на глината набъбват, докато поемат вода, което допълнително блокира влагата.

Въпреки че позволява на влагата да излезе, нейната функция за саморегулация може да предотврати проникването на влага в основата на стената. 

Хастарната глинена мазилка осигурява бариера срещу влага, без да нарушава дишането на сградата. При висока влажност глините абсорбират вода и я съхраняват, без да се увреждат, а при ниска влажност те освобождават влажността обратно във въздуха. Те поддържат постоянно ниво на влажност, за да предотвратят свързаната с кондензация влага и растеж на мухъл.

Ковкостта на глината я прави способна да се огъва като вар, без да се счупи, което я прави добър избор за по-стари домове, които могат да претърпят леки размествания на земята.

Глината предпазва дървото, като привлича влагата. Превъзходните свойства на глината за абсорбиране на влага означават, че тя може да се използва за бързо изсушаване на дървения материал на сградата, предотвратявайки проблеми като гниене, мухъл и нашествие от насекоми.

Поради способността си да абсорбира вода, глината действа и като хидроизолационен материал за сгради. Влагата се задържа и след това се изхвърля, когато въздухът около нея изсъхне. 

Финишната глинена мазилка имат привлекателен външен вид поради текстурираната си повърхност и начина, по който отразяват светлината.

За хора с астма или други затруднения в дишането постоянната относителна влажност, поддържана от глинената мазилки, създава полезен микроклимат в помещенията. 

Приятна и лесна за работа

Глината има потенциала да бъде поправена, преназначена и използвана повторно. Няма друг такъв материал, който може да бъде използван отново и отново.

Възможно е многократно намокряне на едно и също място, докато не постигнете желания дизайн, без да се жертва качеството или да се изискват прекомерни усилия.

За разлика от твърдата текстура и крехкостта на цимента, глинената мазилка е едновременно лесна за работа и създава прекрасен завършек. 

Освен това може да следва всяка извивка на стената, без да се счупи, защото може да контролирано да се огъне без да се напука.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

YouTube
Instagram
Tiktok