Глинена мазилка. Приложения и ползи


Здравейте, приятели! В тази и следващите две статии ще влезнем в доста детайли и ползи от използването на глинена мазилка. В момента глинените мазилки се радват на ренесанс в интериорния дизайн, но те се използват повече от 9000 години за изграждане на домове.

В резултат на това глинените мазилки често се свързват с нетрадиционни строителни методи или високоспециализирани реставрационни работи на исторически сгради. Благодарение на различни характеристики, материалът е много по-полезен в сегашното строителство, отколкото се смяташе първоначално.

През последните години се наблюдава огромен ръст в интереса към използването на този материал за мазилка на стени поради отличителното му покритие и екологични качества, които го правят както по-екологичен, така и по-здравословен за използване.

Сгради от много архитектурни стилове и епохи са използвали глинена мазилка като декоративно покритие.

Има различни положителни ефекти върху здравето и благосъстоянието на вашето семейство благодарение на изцяло натуралния си състав. Глинените мазилки вече са достъпни в голямо разнообразие от цветове и покрития и могат да се нанасят върху широк избор от основи за стени и тавани.

Още повече, отразяването на звука при глинената мазилка, е много по-ниско. Използването на глинени плоскости и мазилки за намаляване на ехото е един от най-ефективните и евтини начини за предотвратяване на отекването на шума в сградата.

Глинената мазилка, направена чрез смесване на глина, пясък, а понякога и слама, е привлекателна, екологична алтернатива на конвенционалната мазилка и боя. Всичко е естествено, безопасно, здраво и естетически приятно. За разлика от традиционната боя и мазилка, глината не съдържа летливи органични съединения (вредни химикали, отделяни по време и след нанасяне).

Естествени, неизбледняващи и нетоксични пигменти се използват за оцветяване на глинена мазилка, за разлика от суровите химикали, използвани за оцветяване на повечето картини. В допълнение към своите акустични предимства и предимства за контрол на влагата, глинената мазилка също може да помогне за предпазване от мухъл. Отличава се с антистатично качество, което помага да се поддържа чист и лесно се ремонтира, ако се счупи.

За разлика от традиционната глинена мазилка, повечето съвременни мазилки включват енергоемък акрил или смоли. Вместо това глината е евтин и изобилен природен ресурс.

По отношение на възраст, простота и практичност, глинената мазилка трудно може да се победи. Освен че е широко достъпна в голяма част от планетата, глината е и много търсена като строителен материал, благодарение на многото си желани характеристики.

Тухли, кирпичи и естествена глинена мазилка са само малка част от многото строителни материали, които могат да бъдат направени от глина.

В тази и следващите статии ще подчертаем някои от уникалните характеристики и други положителни качества на глината, когато се използва като естествен строителен материал, най-вече като покритие за мазилка. Това, което следва, е списък с ползи, които можете да очаквате да получите от използването на глинена мазилка във вашия предстоящ проект за ремонт или строителство.

Глината е дълготрайна и лесна за корекция

След нанасянето си, глинената мазилка изисква малко поддръжка, тъй като не привлича и събира прах. В случай, че стената е нацепена или повредена по друг начин, можете да поправите повредата, като запълните дупките с повече от същата мазилка.


Нисък разход на енергия и въглероден отпечатък

В производството на естествена глинена мазилка се използва естествено срещаща се неизпечена глина. За разлика от някои други видове мазилка, тази не изисква много енергия за производство и не включва смоли или други химически съставки.


Антистатичност

Глинените мазилки са антистатични и могат да предпазят дома ви от електромагнитно излъчване от уреди като компютри, телевизори, телефони и др., за да намали адхезията на праха към повърхностите, предизвикана от статично електричество.


Предпазва от миризми и токсини

Като допълнителен бонус, глината не отделя никакви отрови, а също така е страхотен абсорбатор на миризми и токсини. Може да неутрализира емисиите на летливи органични съединения (ЛОС) от композитно дърво, почистващи продукти и миризми на плесен в кухнята и банята.

Рециклиране 

Ако решите да преобразите напълно дома си и премахнете естествената глинена мазилка, тя може да се използва повторно за друг проект. За повторна употреба трябва да се деконструира и рехидратира. Ако не искате да я използвате отново, можете просто да я компостирате или да я поръсите върху земята, без да се притеснявате, че ще навредите на околната среда.

Нетоксичност

Тъй като глинената мазилка е съставена от изцяло натурални съставки без химически добавки, тя не представлява заплаха за дихателната система. Освен това, за разлика от традиционните стени, които също изискват боя, глината е завършен материал и не отделя никакви летливи органични съединения (ЛОС) или други замърсители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

YouTube
Instagram
Tiktok