Климатик захранван от природата

Естествен климатик

Представете си какво би било ако намалите многократно използваната електроенергия за охлаждане на помещенията през лятото или ако изобщо не се налага повече да използвате климатик, като намерите алтернативно естествено решение?

Първото нещо, което ще установите с приятна изненада е качеството на въздуха в помещението и урегулираната влажност. Идеалната влажност на въздуха трябва да е между 40 и 60%, като средната стойност от 45-50% влажност се счита за оптимална. При честото използване на климатик или парно съществува риск въздухът да стане прекалено сух, което може да е опасно за вашето здраве. Нормата на влажност, под която се счита че сухотата е твърде голяма е 30%. При това положение трябва да предприемете незабавни стъпки, за да проветрите помещението и балансирате влажността. Избирайки естественото екологично решение, за което ще разкажем в тази статия моментално решавате този проблем.

Второто нещо, което ще забележите е значителното намаление на  месечните сметки за отопление или охлаждане на вашия апартамент или къща. Живеем във време, когато цените растат и всеки спестен лев е от огромно значение за домакинствата. Тук сигурно ще попитате: Как една регулирана влажност в помещенията може да ни спести пари? Отговорът е много лесен – колкото е по-влажен въздухът, толкова повече енергия трябва да използваме, за да го затоплим или охладим. Проблемът при ниските стойности на влажност е че вредят на нашето здраве, защото изсушават допълнително кожата и въздухопроводите в тялото (трахея, синуси). По този начин се изостря рискът от предизвикване на алергии и други респираторни заболявания.

Източник: claytec.de

Третият негативен фактор, на който можем да повлияем е постоянната циркулация на въздуха в помещението. Разликата във влажността на въздуха в помещението води със себе си засилване на циркулацията на въздуха и до по-високи степени на прахообразуване, защото въздухът е в постоянно движение. Допълнителен проблем се оказва повишената влажност, която може да доведе до образуването на мухъл във високите части на външните стени, което е абсолютно недопустимо за здравословната жизнена среда на обитателите на помещенията.

И на последно място, но не и по значение е екологичният отпечатък, който е минимален при използването на глина в комбинация с минерална боя. Екологична здравословна среда за вас и вашето семейство. Все повече хора осъзнават важността на това да живеем не просто качествено, но и отговорно спрямо заобикалящата ни околна среда.

Решението се нарича климатик захранван от природата или комбинация от строителните материали работещи в система. Минералната еко боя Farnovo и екологичните мазилки предлагат естествена климатизация на помещенията. Екологичната боя за стени Farnovo на основата на естествени минерални компоненти осигурява дълготрайния ефект на „дишащи стени“ и подобрява качеството на въздуха, когато е нанесена върху някоя от глинените шпакловки, които можете да видите тук.

Резултатите от направените изследвания потвърждават потенциала на строителната глина да работи като естествен климатик и пасивно без добавена енергия да регулира вътрешната среда чрез подобряване на топлообмена и качеството на въздуха в помещенията. Това ще допринесе за намаляването на енергийното потребление на сградата, като се намали нуждата от климатизация. Такъв тип екологичен дизайн има положително въздействие върху комфорта и здравето на обитателите.

Източник: claytec.de

Естествените глинени мазилки се превръщат във все по-популярен избор сред архитектите, строителите и собствениците на жилища поради тяхната естетическа привлекателност и устойчивите им характеристики. Глинената мазилка изисква само 10% от вложената енергия на гипсовата мазилка и има 10 пъти по-нисък въглероден отпечатък от нея.

В комбинация с прахообразната екологична боя Farnovo, глинените замазки подобряват вътрешния климат на сградата, като помагат за поддържането на стабилно ниво на температура и идеална влажност. За да сте здрави с добре функционираща имунна система заобикалящата среда е от изключително значение.

За да се справят с това предизвикателство партньорите ни от Claytec работят непрестанно за подобряване на рецептурите си и създаването на нови смеси, на базата на които глинените мазилки оптимизират и подобряват вътрешната среда в сградите.

Чрез добавяне на растителни инертни материали като слама, топлопроводимостта и потенциала за буфериране на влага на мазилките могат да бъдат значително увеличени. Внедряването на тези добавки повишава способността на мазилките да абсорбират и десорбират водните пари. Освен това намаляват плътността, което подобрява топлоизолационните свойства.

Резултатите, получени от изследвания на сместа от глина и слама са впечатляващи. Постигнато е 70% подобрение на термичната устойчивост с постоянни свойства за буфериране на влага. Това показва способността да се разработват екологични глинени решения с био композиции. 

Farnovo от своя страна беше удостоена от Швейцарската фондация Solarimpulse, като първата естествена, висококачествена боя за вътрешни стени от ново поколение. Повече за това признание ви разказахме в една от предните ни статии.

С минералната боя Farnovo вие се грижите за здравето си и за близките си. Боята не съдържа консерванти, биоциди и вредни вещества. При боядисване няма вредни изпарения. Можете да боядисвате без никакво защитно облекло детски стаи, всекидневни и кабинети, като веднага след като се завършили с боядисването можете да обитавате помещението. Не е необходимо да проветрявате.

Източник: Shutterstock

Директно след нанасяне на естествената боя Farnovo можете да дишате свободно и безгрижно. Екологичната боя ви дава невероятно усещане за комфорт и сигурност. Влагата се регулира и в резултат на това имате дишащи стени.

Целта на Севарекс е да помогне за повишаване на осведомеността в строителния сектор за предимствата на екологичните строителни материали.

2 thoughts on “Климатик захранван от природата

  1. Pingback: Устойчивото развитие е единственият възможен сценарии за бъдещето - SEVAREX | СЕВАРЕКС - Екологичните строителни материали

  2. Pingback: Бъдещето на строителството   - SEVAREX | СЕВАРЕКС - Екологичните строителни материали

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

YouTube
Instagram
Tiktok