Устойчивото развитие е единственият възможен сценарии за бъдещето

Устойчивото развитие е изходът от настоящата климатична ситуация и начинът да осигурим бъдещето на човечеството и планетата. Всеки един от нас може с малки стъпки да има своя принос в тази насока.

Всички икономически модели до ден днешен генерират екологични проблеми от такъв мащаб, че ясно можем да видим техния ефект оглаждайки се около себе си – тонове бетон, десетилетия масово използване на найлон и пластмаса, повишени въглеродни емисии и т.н. Поради тези причини все повече българи променят своите потребителски навици и търсят по-екологични и устойчиви продукти. Тези нагласи са лесно уловими от конвенционалния индустриален сектор, но компаниите продължат да произвеждат практически същия тип стари продукти с минимални изменения. Това се дължи на чисто икономическите интереси поради направените вече производствени инвестиции.  Друг подход е вече готови продукти да се маркират като екологични, с цел да се повлияе потребителите. Резултатът е, че в днешно време почти всеки продукт, независимо от вида му, бива рекламиран като екологичен или устойчив, дори и изобщо да не е такъв. Целта е да се продължи правенето на бизнес по стария начин колкото е възможно по-дълго, като се използва нововъзникващата екологична чувствителност на обществото.

Въпреки това има компании, които са приели предизвикателството да са в крак с времето, за да предложат на обществото нови екологични продукти, които не вредят на околната среда. DPM Mashel е такъв пример. Компанията е специализирана в производството на Farnovo – иновативната, първокласна еко боя за стени от ново поколение. Боите са най-често използвания материал при ремонти, реновации ново строителство, което ги прави един от основните замърсители на околната среда след производството на цимент. Поради тази причина DPM Mashel използва комбинацията от старите познания за минерални бои и новите технологии (екологични био полимери), за да разработи Farnovo – естествена суха бързо разтворима боя, 100% без емисии, с висока покривна способност, устойчивост на абразия и бързо, и лесно нанасяне. Използвайки екологичната боя за стени Фарново подобрявате драстично екологичния си отпечатък, както и този в сферата на строителството. 

Източник: CanvaPro

Минералната боя Фарново намалява транспортните разходи и емисиите на 60%, спестява производствени енергийни разходи до 80% и намалява използването на локални водни ресурси до 100%, . Фарново е първата в света суха боя, която се доставя в екологична хартиена опаковка. Чрез своето природосъобразно висококачествено и издръжливо решение, Farnovo предоставя устойчива опция за боядисване в естествени минерални цветове  и създаване на беземисионна среда във вашия дом. 

В продължение на векове хората са използвали боите като средство за декорация на заобикалящите ги пространства. Използваните методи и материали се променят през годините от бои, получени от естествени продукти, още от древността, до синтетични бои при навлизането на масовото производство през втората половина на 20 век. В предишните ни статии сме разказвали за вредата от конвенционалните бои свързани с отровните емисии ЛОС (VOC), запечатването и образуването на мухъл, както и с огромните отпадъци свързани с тази промишленост. Позитивното е, че все повече потребители се връщат към природата и търсят по-устойчиви решения.

Синтетичните бои са донесли със себе си вредни аспекти за човешкото здраве и околната среда. Изправени пред този проблем, все повече хора залагат на екологичната боя. 

От своя страна освен, че допринася за опазването на природата, минералната боя Фарново има редица предимства не само за екологията, но и за здравето. Еко боята Farnovo създава порест слой, който позволява на стените да дишат, така че водните пари и влагата се извеждат навън и се предотвратява образуването на конденз, което в дългосрочен план може да доведе до нарушаване стабилността на основата. Също така се предотвратява и появата на гъбички, бактерии или мухъл, като се гарантира по-хигиенична атмосфера в помещението с по-чист и въздух и по-здравословна среда. 

Източник: CanvaPro

Естествената боя Фарново прави възможно цялата къща да диша, позволявайки на водната пара да преминава през нея без да се прави компромис в дълголетието на боята. Това създава здравословна вътрешна атмосфера с регулирана влажност. Прекомерното изсушаване на въздуха често може да причини алергии и други дихателни проблеми. За повече информация за важността на въздушната влага можете да прочетете тук. В допълнение към споменатите вече критерии, има допълнителни причини, поради които е по-здравословно да използвате екологична боя:

•             Екологичната боя не мирише, докато конвенционалната боя мирише. Лошата миризма се дължи на летливите съставки, извлечени от петрол, като формалдехид, ксилен, кетони или феноли.

•             Естествената боя е огнеупорна и благодарение на минералния си състав не отделя токсични газове при пожар.

•             Минералната боя е по-здравословна, за разлика от латексната и дисперсионната, чиито летливи съединения дразнят кожата, очите и дихателните пътища, причиняват главоболие и гадене, увреждат нервната система и са потенциално канцерогенни.

•             Повърхностите боядисани с еко боя привличат по-малко прах и не променят баланса на йоните във въздуха, което е от полза за човешкия организъм. 

•             Цветовете получени от една еко боя са по-естествени и живи.

Източник: CanvaPro

Екологичната и естествена боя е не само по-щадяща околната среда, тъй като не генерира отпадъци при производството си, но и пази нашето здраве. Не правете компромиси с вашето здраве и се доверявайте само на доказаното и екологично качество. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

YouTube
Instagram
Tiktok