Бъдещето на строителството  

След водата, бетонът е най-използваният материал на планетата. Както се посочва в различни статии, „ако циментовата индустрия беше държава, то тя щеше да бъде третият по големина източник на въглероден диоксид в света, изпреварен само от Китай и Съединените Американски Щати“. Според Международната агенция по енергетика, бетонът е отговорен за приблизително 7% от емисиите на въглероден диоксид. Освен това той е суровина, която не може да се рециклира и изисква огромни количества енергия за приготвянето, смесването и транспортирането му. 

Светът, в който живеем днес изисква от нас все повече и повече да се движим към устойчиво развитие. Независимо от икономическите кризи, на които ставаме свидетели през последните години, всяка от областите, които пряко засягат живота ни, ще претърпи огромни промени през следващите десетилетия. Строителството е една от тях и няма да изостава от новите световни тенденции, като все по-голям ще е акцентът върху използването на естествени материали.  

Източник: CanvaPro

От една страна строителните материали на бъдещето и използваните компоненти в тях ще бъдат лесно рециклируеми. От друга страна, всички строителни материали ще бъдат напълно екологични за крайния потребител, няма да съдържат токсични съставки и няма да причиняват алергии, и други здравословни проблеми. Така стигаме до доброто старо, което не само че не е забравено, но и се възражда с огромни темпове използвайки съвременните знания по минералогия, най-новите хай тек устройства за анализ и добив на материали и разбира се съобразявайки се с изискванията на модерния човек. Може би вече се досетихте става дума за строителната глина.  

Искате ли да изграждате модерни и здрави сгради, които също са устойчиви и екологично съзнателни? С глината като строителен материал можете да превърнете всички тези планове в реалност. Никой друг строителен материал не е толкова естествен, приспособим и издръжлив. Научете за тези и други предимства на глината и нашите екологични глинени строителни материали и комбинирайте традиционните със съвременни строителни техники! 

Глината е най-древното естествено решение, използвано някога от човека за строителни цели. В зависимост от местоположението, произхода и състава може да се използва напълно като екологичен материал в строителния сектор. През последните вече 30 години глината постепенно се завръща в строителните практики на много Европейски страни, като екологичен строителен материал с невероятни качества, а с развитието на новите технологии през следващите години тази тенденция все повече ще се засилва. През следващите десетилетния с развитието на науката, потенциалът на глината може до толкова да се увеличи, че тя да е реален заместител на бетона – това показват и първите проучвания на Техническия университет в Цюрих, Швейцария. На този етап масовото й приложение се свежда до строителство с глинени тухли и най-вече използването й като естествена еко мазилка, еко шпакловка и еко замазка. Сред всички видове строителни материали все повече се увеличава избора на екологични строителни материали.  

Източник: Claytec.de

Екологичната глинена мазилка е натурален материал, който се образува по естествен начин при смесването на правилно подбрана глина и пясък, като тези компоненти в комбинация с вода дават началото на естествена реакция между различните минерали. Именно този процес и правилния подбор на компонентите са основополагащи за голямото разнообразие от минерални продукти, в които глината играе роля на основен свързващ компонент. Може би тук е мястото да споменем че съществуват над 200 глинени минерала, които притежават коренно различни свойства и трябва да се използват по правилно предназначение. Глината се извлича от много естествени находища, където е натрупана с течение на времето. Това е устойчив, възобновяем и рециклируем ресурс, с който човек може да получи висококачествени еко строителни материали.  

Правилната комбинация от глинени минерали може да постигне невероятни резултати, като строителен материал и да допринесе за ренесанса на строителната глина. След направени многобройни анализи и хидро-термични симулации по повод качествата на глината като изолационен и екологичен строителен материал са налице многобройни доказателства за издръжливостта и надеждността й.

Глинените мазилки са идеалното екологично покритие за стени. Те са естествени климатични и балансиращи системи, както ви разказахме в миналата ни статия. Техните глинени минерали осигуряват оптимален вътрешен климат, който е благоприятен за здраве и благополучие. Повърхностите са с натурална естетика и допринасят за завършеност на модерните интериори. Глинените мазилки на Claytec отговарят на всички строителни стандарти, като компанията е лидер и гарант за качество в Европа. Техните продукти могат да се използват както машинно, така и могат лесно да се обработват ръчно. Хастарната глинена мазилка със слама е идеална за еднослойно или многослойно основно покритие на закрито, а в комбинация с минералната боя Фарново може да се използва и за външно нанасяне.  

Източник: Claytec.de

Глинените мазилки и строителните материали на основата на глина са особено важни за бъдещето на строителството, тъй като са чудесни заместители на конвенционалните строителни материали. Добавената стойност и екологичния баланс на този вид естествени материали са в основата на създаването на естествен здравословен биотоп във вашия дом. Използването им осигурява значително предимство за устойчивото развитие, тъй като те са част от природата и нашата майка земя и са адаптирани към околната среда, като са 100% рециклируеми.  

Глината е може би най-уникалният строителен материал даден ни по естествен начин от природата, за да може човек да гради. Откакто е в употреба строителната глина се е доказала многократно, като с напредването на технологиите нейните предимства и състав стават все по-разбираеми за технолозите на строителните материали. Народът е казал, че “всяко ново е добре забравено старо“. Ние бихме добавили – със знанията от миналото и технологиите на настоящето, нека заедно да съградим нашето устойчиво бъдеще!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

YouTube
Instagram
Tiktok