По-зелен дом и здраве с вълнен интериор от Home of Wool

Здравейте, приятели!

Стартираме нова рубрика, в която ще ви разказваме за еко брандове, с които сме на една вълна и вярваме, че заедно ще създадем един по-чист и екологичен свят. Усещането за чистота и уют зависи от качеството и типа на продуктите, които ще заемат пространството в къщата. Често правилният избор е да се спрем на това, което е естествено и безопасно за нас и средата ни. Ето защо сме радостни да си партнираме с Home of Wool и бихме искали да представим тяхната зелена мисия, природосъобразни продукти и креативен заряд.

Кои са Home of Wool?

Home of Wool са ателие в София, което произвежда изцяло естествени, ръчно изработени матраци и продукти за спалнята и дома. В основата на всяко изделие седи чиста вълна без химикали и синтетика, обвита в 100% натурални платове от вълна, лен, памук, черничева коприна и коноп. Съчетавайки вековна традиция с модерни технологии, занаятчиите на Home of Wool правят всичко на ръка и по поръчка.

Вече 7 години екипът на Home of Wool не спира да преследва мисията си за създаването на по-природосъобразен свят и по-здраво и устойчиво бъдеще за децата ни. Разбира се, мисията им не е случайна – тя е отражение на историята на Home of Wool. 

Основателката Росица Петрова превръща в приоритет здравето и средата, в която живеем след като тя самата се сблъсква с опасностите на днешните химикали и синтетики в дома. След дълга борба и собствени проучвания Росица закупува нов дом, ремонтирайки и обзавеждайки го с изцяло естествени материали и мебели. Крайният резултат от усилията ѝ не е просто една красива и чиста среда – Росица успява да възвърне здравето на новородения си син, който е бил засегнат от химикалите и плесента, често срещани в повечето домакински мебели. 

Опитът ѝ показва, че има голям недостиг на естествени материали за дома, особено що се отнася до матраците, продуктите за спалнята и меката мебел и Росица си възлага за цел да предостави на хората едни истински здравословни продукти, които да бъдат запомнени с тяхната изработка и качество.

Защо вълна?

От хилядолетия насам вълната е част от човешкия живот и бит. Единствено в последните 70 години този естествен материал бива заменен от синтетични алтернативи. Те са бързи и евтини за производство, което ги прави полезни за индустриалните компании, но вредни и дори опасни за нас като потребители, както и за околната среда. Освен това техните качества и комфортът, който ни дават, не могат да бъдат сравнявани с тези на естествените материали.

Насред дългия лист от предимства, най-известни са свойствата на вълната да регулира влагата и температурата. Често ние имаме погрешното схващане, че вълната е материал, който се използва само през зимата, за да ни топли, но тази изключително дишаща материя е перфектият изолатор, който ни държи хладно през лятото и топло през зимата.

Водоотблъскващият ѝ външен слой отблъсква влагата далеч от кожата, докато абсорбира изпотяването. Уникалната ѝ структура ще ви осигури чиста и свежа среда без запарване. 

Хипоалергенните качества на чистата нетретирана вълна я правят подходяща за хора с алергии и непоносимост към химикали. Поради структурата си вълната е също антибактериална и антимикробна. Тя предотвратява развитието на плесен и акарии, които са сред най-честите причинители на алергии.

Вълната на Home of Wool е изцяло натурална, като нейният източник са малки български ферми с доказано хуманни практики. Тя е одобрена с GOTs и Oeko-Tex сертификати, което гарантира нейното качеството, произход и производствен процес. Вълната не съдържа бои, избелители или химикали. Не отделя летливи органични съединения (VOCs) – газове, които предизвикват алергии и вредят на здравето. Най-честите виновници за натрупването на тези изпарения са химикалите, съдържащи се в мемори пяната, лепилата, боите и други продукти, базирани на петрол.

Освен за здравето и комфорта на човека, вълната е полезна и за планетата. Тя е възобновяем продукт, тъй като овцете не са масово отглеждани животни и тяхната козина расте обратно с бързи темпове. Самата вълна е биоразградима и съдържа хранителни вещества, които обогатяват почвата. Също така, влакната ѝ са изключително издръжливи и могат да бъдат огънати до 20 000 пъти преди да бъдат счупени, правейки продуктите от вълна далеч по-дълготрайни от синтетичните им алтернативи.

Изделия за спалнята

Home of Wool предлагат широка гама от изделия за спалнята, които допринасят за доброто качество на съня. От матраци до възглавници и завивки, всичко се прави на ръка и по поръчка. С пълнеж от 100% естествена вълна, продуктите съдържат гореспоменатите предимства на материала. 

Регулирането на топлината и влагата допринасят за дълбок и здравословен сън без будене посред нощ. Хипоалергенните свойства на вълната и липсата на всякаква синтетика и токсини правят изделията на Home of Wool подходящи за хора с алергии и чувствителност към химикали, плесен и акарии.Тъй като вълната изолира движението от единия край на матрака към другия, въртенето на човека до вас няма да бъде усетено толкова силно. Това прави вълнените матраци перфектни за хора, които страдат от лек сън или имат партньор, който се движи често, докато спи. 

Вълната също така спомага за здравословна поза по време на сън. Нейните влакна естествено разпределят телесното тегло и по този начин премахват точките на натиск. Резултатът е облекчаване на болките в мускулите и успокояване на напрежението в ставите. Това свойство на вълната, комбинирано със специалните дизайни на Home of Wool възглавниците за сън, превръща спането в един процес на истинско разтоварване за организма.

За материите, с които са обвити изделията, Home of Wool разчита на основните естествени влакна – вълна, лен, памук, черничева коприна и коноп. Платовете от тези естествени материи са здрави и издържливи, без да е необходимо да са преминали химически обработки, правейки изработените от тях продукти безопасни за здравето.

Завивките от вълна регулират температурата и не запарват, като трансформират съня с комфорт несравним с друг материал.

Всичко за детето

Един от най-ключовите фактори за развитието на новороденото и детето е средата, в която израства то. Ако тя е замърсена с химикали, които влияят неблагоприятно върху организма на възрастен човек, то можем само да си представим какъв ефект би имала върху едно развиващо се тяло. Често децата са потърпевшите и те ни подсказват, че домашната ни среда не е оптимална за живот и трябва да бъде променена.

Добро начало е да възвърнем контрол върху това, което се намира в дома ни. Ако синтетиката е преобладаваща в основите и интериора на домашната ви среда, то е повече от вероятно качеството на въздуха да е нездравословно. Изкуствените бои, лакове и дори химикалите в синтетичния ви матрак са едни от виновниците за вредните нива на летливи органични съединения и химически прахови частици. 

Имайки предвид, че бебета спят между 12 и 17 часа в денонощието, то е от изключително значение върху каква материя отпочива организма им. Ето защо тук естествените материи играят ключова роля в здравето на развиващите се организми. Продуктите на Home of Wool за деца и новородени не съдържат никакви химикали, бои или други вредни вещества. Те са специално изработени от чиста вълна, която е доказано безопасна за хора от всички възрасти. 

От детски завивки и матраци до възглавници за бременност и кърмене, всеки един продукт е изработен от 100% натурални материи, които са сертифицирани и одобрени за бебета. Чистата вълна и естествените платове гарантират хипоалергенна и комфортна среда за подрастващите, като липсата на всякакви химикали и токсини ще се погрижи за правилното развитие на вашето дете. Изделията се изработват по ваш дизайн и размер, като всеки детайл се прави на ръка.

По-зелено утре

Изграждането и обзавеждането на дома ви имат пряк ефект върху здравето на тялото и психиката както на вас, така и на семейството ви. Естествените продукти не са алтернатива – те са това, от което тялото ни се нуждае и това, към което то се е адаптирало. По-зеленото бъдеще започва с по-зеления дом.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

YouTube
Instagram
Tiktok