Глината e естествен материал

В тази статия ще ви разкажем за характеристиките и за някои от многото предимства на използването на глината като свързващо вещество, както за вътрешно, така и за екстериорно строителство.

Глината несъмнено е първото свързващо вещество, открито и използвано за направата на мазилки и глинени конструкции, които са нашата най-стара строителна традиция, която днес се възражда в различни форми – от традиционно до модерно строителство. Глината е екологичен строителен материал и ресурс в изобилие. Горният почвен слой в задния ви двор вероятно е смес от органична материя, пясък и глина. Наличието на глинести почви е жизнено важно за повечето видове селско стопанство. Поради това едва ли има обитаем район на планетата, който да няма големи, лесно достъпни глинени находища.

Източник: Canva Pro

Това, което може би е по-малко известно, е от къде произлизат глините. Глините се образуват от милиони години минерална ерозия. Планините се разпадат на скали, скалите на камъни, камъните на камъчета, те на пясък, тиня и в крайна сметка, когато тинята достигне определен размер на финост, настъпва удивителна трансформация. Вместо да бъдат просто насипна смес, фините частици проявяват привличане към водата и една към друга на молекулярно ниво.

Глините могат и се образуват от голямо разнообразие от минерали. Минералните източници, които са най-интересни като суровина за мазилка, са от семейството на силициевия диоксид, примерите включват гранит или фелдшпат. За щастие тези минерали съставляват повече от 60% от земната кора, което обяснява широката наличност на глината и че тя практически е неограничен ресурс и прекрасна еко мазилка.

За превръщането на глината в свързващо вещество за мазилка или замазка е необходима определена обработка. В много райони глина може да се намери на половин метър под горния слой на почвата. Производството често е въпрос на прибиране на реколтата, след което на съставянето на точните рецептури, за да имаме здрав и устойчив продукт. При нас може да намерите най-високия и технологичен клас глинени мазилки и шпакловки от лидера в този бранш, а именно германската компания ClayTec.

Една от най-уникалните характеристики на глината, която я отличава от други свързващи вещества, като гипса или варта е, че има свойството да не претърпява химическа промяна от мокра към суха мазилка, т.е. тя просто изсъхва. Глината е изключително пластична, когато се добави вода – точно това, което е необходимо за добра мазилка. Въпреки това, тъй като водата се изпарява от мазилката, тя постепенно става твърда. Основното уникално предимство на екологичните глинени мазилки е, че ако са повредени, шпакловките, замазките и мазилките базирани на строителна глина те с лекота могат да бъдат рехидратирани и преработени. Никоя друга мазилка няма това уникално предимство.

Източник: Claytec

Тъй като водата постепенно се изпарява от глинените мазилки, трябва да се вземат предпазни мерки, за да се гарантира, че мазилката не е прекалено ронлива, с други думи рохкава и отслабена поради кухини. Основните покрития обикновено са попълнени с инертни материали и влакна като слама или коноп, за да се предотврати свиване. Идеален пример за това е хастарната глинена мазилка със слама. Финалните покрития вече получават втвърдяваща се консолидация на повърхността чрез леко рехидратиране и компресиране с мистрия.

Освен паропропускливост и влагорегулатор глинената мазилка играе роля и на топлоакумулатор. Когато помещението се отоплява строителната глина акумулира топлината и равномерно я отдава и разпределя в помещението. По този начин намаляваме неправомерното изсушаване на въздуха и точковото затопляне на стените. За да се постигне максимален ефект, глинената мазилка може да се нанесе върху дървесно фазерни панели, които не позволяват на акумулираната топлина да излезе през стената и се задържа в помещението, като по този начин получаваме ефекта на глинената пещ.

Строителната глина допринася изключително много за здравословното качество на въздуха в помещенията. Глината като екологична мазилка има висока степен на паропропускливост, тя помага за регулиране на влажността на въздуха. При относителна влажност до 50% глинените мазилки ще действат като резервоар, абсорбирайки излишната влажност от въздуха и ще я освобождават по-късно, когато нивата на влажност във въздуха намаляват. Този цикъл е стандартен за едно денонощие. Ако сте измазали банята си с глинена мазилка например, през по-студените месеци ще усетите, че е чудесно да вземете дълъг горещ душ или вана, като стените ще абсорбират цялата излишна влага, преди тя да успее да кондензира върху огледалото.

Източник: Claytec


Глинените мазилки векове наред са били най-традиционният строителен материал в целия свят. В сух климат с цикъл от топли слънчеви дни и прохладни нощи, дебелината на земната конструкция може да се управлява, за да се възползвате от нейната топлинна маса. Стените могат бавно да абсорбират лъчистата топлина на деня, освобождавайки я във вътрешността на сградата през нощта. При относително по-влажен климат дебелината на стените може да се увеличи още повече, създавайки силно изолираща стена. Стените, комбинирани с интелигентно разположение на сградите, естествено засенчване и вентилация, могат да създадат изключително комфортни условия на живот, които намаляват зависимостта от конвенционални механични системи, което е икономично и екологично.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

YouTube
Instagram
Tiktok